Читај ми!

"Пузећи" или "хладни" светски рат?

Јапански дипломата и експерт Универзитета за мир УН Акио Кавато изјавио је да се ситуација у свету погоршава, економија успорава и да улазимо у нову врсту Хладног рата, а бивши аустријски вицеканцелар Ерхард Бусек сматра да се може говорити и о некој врсти трећег светског рата.

Акио Кавато и Ерхард Бусек су предвиђања о Хладном односно Трећем светском рату изнели на конференцији у организацији Европског центра за мир и развој Универзитета за мир Уједињених нација.

Бусек је изазвао пажњу оценом да је у току "пузећи" светски рат, трећи по реду, а да тензије међу државама расту због непрекидног пребацивања одговорности по питању решавања избегличке кризе.

"У Првом светском рату биле су објаве рата, у Другом светском рату имали смо нападе без објаве, а данас имамо одређену врсту рата који 'пузи' у наше друштво, долази и појављује се на различитим местима, као што су железничка станица у Мадриду или редакција Шарли Ебдоа у Паризу", рекао је Бусек на отварању међународне конференције "Будућност света између глобализације и регионализације".

Истиче да свет и даље "спава" пред оним што се дешава, што се посебно види на примеру међународних организација, које су, како је навео, потпуно удаљене од реланости, док се "оружје купује с намером да се користи, што је веома опасно".

"Сукоби попут Украјине и Крима догађају се без учешћа међународних организација. Шта су међународне организације и која је њихова вредност", запитао је Бусек и додао да се наведени и слични проблеми "гурају под тепих".

Ипак, како је нагласио, изузетак је ОЕБС, који је пратио шта се дешава у Украјини, радио истраживања и слао своје мисије.

Бусек је истакао да је избегличка криза довела до пораста тензија у региону, између суседних држава, што се, како је рекао, види на примеру Хрватске и Србије, као и Аустрије и Мађарске, а чему се посебно допринели медији који шаљу "лошу слику и осуду својих комшија".

Нико није био спреман за избегличку кризу, истакао је он, додајући да ни бомбардовања земаља на Блиском Истоку није решење.

Како је рекао, глобализација приморава државе да одређене проблеме решвају заједно, али се доношење одлука - често избегава.

"Критикујем садашњу генерацију политичара, јер нам недостају прави доносиоци одлука. Они желе да их уважавају, али нису у стању да реше праве проблеме", рекао је Бусек.

Јапански дипломата и председник Савета Европског центра за мир и развој Универзитета за мир УН, који је и организатор конференције, Акио Кавато сматра да се ситуација у свету погоршава, економија успорава и да улазимо у "нову врсту Хладног рата" о чему, каже, сведоче и масовне миграције.

"Морамо да обезбедимо стабилност на Балкану", рекао је он додајући да је Конфенеција прилика да се донесу препоруке, које ће бити прослеђене владама држава, министрима спољних послова и другим политичарима из ЕУ.

Оснивач и први председник Сејшела Џејмс Менхам поручује да је све што се догађа у свету супротно ономе чему би човечанство требало да тежи и истакао да је за квалитетан живот неопходно обезбедити сваком појединцу лични мир без обзира на географску локалцију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару