Читај ми!

Немачка враћа мигранте који не испуњавају услове

Немачка од данас, најпре цивилним, а затим и војним авионима, у њихове матичне земље враћа мигранте који не задовољавају услове за азил, преноси агенција Хина. На снази нови пакет законских мера о праву на стицање азила у Немачкој који, између осталог, предвиђа и да људи са Балкана добију легалне могућности за проналажење посла.

Депортација лажних избеглица кренула је седам дана пре предвиђеног рока јер је Бундестаг изгласао нови закон о азилу који је требало да почне да важи од 1. новембра, али је због инвазије миграната његова примена почела седам дана раније, јављају немачки медији.

Први ће кућама бити враћени мигранти из Албаније, Србије, Македоније и с Косова, којих је више од 100.000 тражило азил у Немачкој.

"Онај ко може да докаже да има радни уговор или уговор о образовању у складу са тарифним стандардима земље, сме радити или се образовати", предвиђа нови закон који је, заправо, требало да ступи на снагу 1. новембра. 

Пакет законских мера, за које се каже да представљају пооштрење услова за стицање азила, предвиђа, такође, преносе данас немачки медији, интензивно протеривање одбијених азиланата у земље свог порекла, што се, односи, пре свега на људе с Балкана који долазе из такозваних земаља сигурног порекла.

То значи да у тим земљама нема ни политичког прогона ни политичког мучења, па самим тим ни услова за стицање азила, али се њихови захтеви могу поједначно проверавати.

Србија се већ дуго налази на тој листи, као и Босна и Македонија, а од скоро су и Косово, Албанија и Црна Гора.

Организације за људска права, опозициони политичари, правници и истраживачи живота миграната оштро су реаговали против нових законских решења, која, између осталог предвиђају брзо депортовање одбијених азиланата, без претходног најављивања, како се они, у међувремену, не би могли сакрити од надлежних органа. 

На другој страни би, међутим, кроз разградњу бирократских институција и препрека, изградња домова за избеглица требало да буде једноставнија, као и ефикасније мере интеграције оних, који имају право на останак у земљи.

Помоћ за избеглице ће у 2016. години бити повећана на шест милијарди евра, а немачке покрајине и локалне заједнице ће од савезне државе добити додатних три милијарде евра, преносе медији.  

Уместо новца услуге  

Протеривање одбијених азиланата се у будуће може одложити за највише три, уместо досадашњих шест месеци и онима, који морају да напусте земљу, а нису то у предвиђеном року учинили, биће ограничена помоћ.

Избеглицама у прихватним центрима ће се, уместо новца, пружати услуге колико год је то могуће, а Немачка ће, најављује се, отворити врата за интеграционе курсеве за азиланте и оне којима се боравак у земљи толерише и, истовремено, повећати финансијска средства за то, преносе данас немачки медији.

Савезна држава предвиђа и могућност да азиланти добију здравствену картицу са којом би могли да иду директно лекару, а подносиоци захтева за азил, који имају медицинско образовање, могу добити шансу да помажу у медицинском збрињавању људи у избегличким камповима.

"Немачка стоји иза својих хуманитарних и европских обавеза и очекује исто од својих партнера. У то спада и придржавање правила "Даблин 3" и солидарност при прихвату избегллица. Одлука да се хиљаде избеглица из Мађарске приме, треба да остане изузетак од правила. Немачка тежи фер-расподели избеглица у Европској унији. За савладавање узрока бежаније биће повећана средства за превенцију и превазилажење криза за 400 милиона евра годишње...", преносе немачки медији и наводе да око такозваних транзитних зона нема, међутим, још договора.

"Ново право на азил ступило је на снагу данас. Ипак, око такозваних транзитних зона се, упркос наводном договору у принципу, о томе и даље дискутује. Социјалдемократска партија одбија (СПД) "масовне затворе", пише недељник "Цајт".

Сам министар унутрашњих послова Немачке Томас де Мезијер је, до душе, без навођења детаља, потврдио да се владајућа коалиција у принципу договорила о стварању такозваних транзитних зона на немачким границама за избеглице, наводе медији.

Он је, такође, рекао да о томе још не постоји коначни договор и да се детаљи морају договорити, али да међу коалиционим партнерима постоји сагласност о томе да се на границама мора омогућити брзи поступак за тражиоце азила.

"То је један велики корак", рекао је де Мезијер, преносе медији, називајући спорним такве транзитне зоне које, међутим, судећи према анкетама, подржава две трећине Немаца.

Немачки таблиод "Билд" је ових дана писао да се планирају такозване транзитне зоне на немачким границама, према Аустрији на пример, односно, специјални пријемни центри шаторског или контејнерског типа, директно на границима Немачке ка иностранству. 

Представници земаља Европске уније требало би да се сутра у Бриселу окупе на састанку како би се договорили о престанку пребацивања миграната код својих суседа без претходних консултација, пише у нацрту документа припремљеног за овај састанак, у који је увид имао немачки дневни лист ФАЗ.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару