Протокол ЕУ о спречавању тероризма

Седамнаест земаља ЕУ, укључујући Француску, Немачку, Британију и Белгију, потписало је у Риги Додатни протокол на Конвенцију Савета Европе о спречавању тероризма, с циљем да se спречи регрутовање "страних терориста" који путују из Европе у зоне сукоба ван ње, посебно у Сирију.

Данашњи протокол сада морају да појединачно ратификују национални парламенти. Протокол је дошао у тренутку када су експерти УН саопштили ове седмице да Исламска држава плаћа присталицама до 10.000 долара за сваку особу коју регрутују за борбу у ратом разореној Сирији и Ираку, преноси Танјуг.

Експерти УН, иначе, добили су податак преко белгијских контаката да је 500 страних бораца у Ираку и Сирији дошло из Белгије, што је највећи број бораца такве врсте по глави становника у некој од држава ЕУ.

Додатни протокол на Конвенцију Савета Европе о спречавању тероризма усвојен је 19. маја на 125. заседању Комитета министара Савета Европе, с циљем допуне Конвенције Савета Европе о спречавању тероризма са одредбама којима се као кривично дело дефинише низ дела уско повезаних са феноменом "страних терористичких бораца".

Протокол успоставља свеевропски правно обавезујући оквир за спровођење Резолуције Савета безбедности УН 2178 од 24. септембра 2014. године, која је усмерена на спречавање активности страних терористичких бораца, укључујући успостављање механизма размене информација о страним терористичким борцима.

Протокол успоставља правне стандарде за криминализацију на међународном нивоу за учествовање у удруживању или групама у сврху тероризма, обучавању за тероризам, путовања у друге земље у сврху тероризма и финансирања организирања путовања са истим циљем, што до сада није било дефинисано као злочин у међународном праву.

Након церемоније потписивања Додатног протокола, у Риги је одржана Међународна конференција о страним терористичким борцима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару