Читај ми!

ЕК Чешкој: Ко одбија квоте, нека тужи ЕУ суду

Европска комисија одбила је правну анализу Чешке у којој упозорава да механизам прерасподеле избеглица није у складу са европским законима и поручила је Прагу да ако земља одбија квоте, може да тужи Европску унију суду, пише чешка штампа.

Свака земља чланица има право да покуша да их оспори пред судом, поручила је ЕК, преноси Танјуг.

Чешки министар унутрашњих послова Милан Хованец послао је прво Луксембургу као земљи која председава ЕУ, а почетком октобра и Европској комисији обимну анализу у којој се жали на одлуку о релокацији 120.000 избеглица по националним квотама, донету 22. септембра, када је Чешка прегласана и тврди да та одлука крши легислативу ЕУ.

Уз анализу, Чешка је поставила и врло конкретна питања, рецимо, зашто се у случају ратних избеглица посегло одмах за азилом а не тзв. привременим уточиштем, азилом одобреним на рок док рат не престане, као што је Чешка учинила са десетинама хиљада избеглица из Босне и Херцеговине и са Косова 1990-тих, у време распада бивше Југославије у ратном пожару.

МУП и министар су такође тражили од ЕК одговор да ли ће се о квотама изјашњавати национални парламенти и како ЕК замишља и које мере препоручује да земље као Чешка или Словачка и Пољска, где избеглице не желе никако да остану, успеју макар те релоциране избеглице из квота да задрже.

Од свих чланица ЕУ на тужбу суду због избегичких квота одлучила се једино Словачка, чији премијер Роберт Фицо је наредио да се та одлука о квотама у његовој земљи не примењује, а тужбу ће предати до 18. децембра.

У међувремену, шеф УН за људска права Заед Ра'ад ел Хусеин саопштио је да Чешка систематски крши људска права држећи избеглице и до 90 дана у притвору и претреса их до голе коже у потрази за новцем којим би тај притвор сами платили.

Ел Хусеин истиче како је узнемирен ксенофобичношћу чешког јавног мњења, укључујући и исламофобичне изјаве чешког председника Милоша Земана, преноси Ројтерс.

Високи званичник УН је изнео и забринутост због лоших услова у притворским јединицима где се држе избеглице, међу којима има и деце, што је оценио као потпуно неоправдано.

Земан је одбацио критике. "Председник је дуго упозоравао на претњу исламског фундаментализма. Он остаје при свом ставу и неће га мењати под спољним притиском", нагласио је Земанов портпарол, преноси Ројтерс.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару