Читај ми!

Нетанијаху: Муфтија наговорио Хитлера да уништи Јевреје

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио је синоћ да нацистички диктатор Адолф Хитлер није првобитно планирао да уништи Јевреје, већ да га је у то убедио велики муфтија Јерусалима, али историчари кажу да то није било тако.

Професор Дан Михман, светски признати експерт, који предводи Институт за истраживање Холокауста на Универзитету "Бар-Илан" и Интернационални институт за истраживање Холокауста у Меморијалном центру "Јад Вашем", потврдио је да се Хитлер састао с муфтијом, али тек када је почело такозвано "Коначно решење", преноси Танјуг.

"Он је одлетео у Берлин. Хитлер није желео да истреби Јевреје у то време већ је хтео да их протера. И Хаџ Амин ел Хусеини је отишао код Хилтера и рекао му: 'Ако их протерате, они ће доћи овамо'. 'Па, шта би требало да урадим с њима?', упитао је. Он је одговорио: 'Спалите их'", испричао је Нетанијаху на Светском ционистичком конгресу у Јерусалиму. 

Израелски премијер је рекао такође да је муфтија тражен за време Нирнбершког процеса али је успео да избегне суђење за ратне злочине.

Нетанијаху је навео и да је муфтија тврдио да Јевреји теже да униште џамију Ал Акса пре рата и да је "та лаж стара стотину година."

"Наравно да Хаџ Амин ел Хусеини није измислио Коначно решње јеврејског питања," нагласио је израелски министар одбране Моше Јаалон је поводом Нетанијахуове изјаве, додавши: "Историја јасно показује да га је инцирао Хитлер. Хаџ Амин ал Хусеини му се придружио".

Јаалон је оценио да "џихадистички покрети данас охрабрују антисемитизам и ослањају се на познато нацистичко наслеђе".

Главни историчар Јад Вашема, професор Дина Порат, изјавила је за израелске медије да су Нетанијахуове изјаве нетачне.

"Не можете рећи да је муфтија био тај који је дао идеју Хитлеру да убија или спаљује Јевреје. То није истина. До састанка је дошло након серије догађаја који на то указују," рекла је Порат.

Нетанијаху је нешто слично рекао и у израелском парламенту - Кнесету, тврдећи да је муфтија био један од "водећих архитеката Коначног решења".

Израелски премијер се нашао и на удару критика опозиције због тих тврдњи да је палестински лидер из времена Другог светског рата убедио нацисте да истребе европске Јевреје.

"То је опасно искривљавање историје и ја захтевам да га Нетанијаху моментално исправи јер минимизира холокауст, нацизам и Хитлерову улогу у ужасној катастрофи нашег народа", написао је лидер Ционистичке уније Исак Херцог на свом Фејсбук налогу.

Он је додао да "син историчара мора бити тачан кад се ради о историји" и да Нетанијаху "не сме заборавити да он није само премијер Израела већ председник владе јеврејског народа".

Херцог је потврдио да је велики муфтија дао налог да се убије његов деда, рабин Херцог и да је активно подржавао Хтлера.

"Али постоји само један Хитлер," написао је Херцог, истакавши да је "Мајн Камф" написан скоро три године пре поменутог састанка Хитлера и муфтије, односно јануара 1939. године.

Критичари су данас такође рекли да се Нетанијахуова изјава граничи с хушкањем Палестинаца на насиље данас усред напетости између два народа, која прети да прерасте у велико крвопролиће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару