Читај ми!

Споразум Русије и САД о летовима над Сиријом

Представници министарстава одбране Русије и Америке потписали су споразум о превенцији инцидената приликом летова авијације у оквиру војне операције у Сирији, јавили су руски медији.

Портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков рекао је да тај документ регулише акције авиона и беспилотних летелица у ваздушном простору Сирије, преноси Танјуг.

Дефинишу се правила и ограничења како би се спречили било какви инциденти између руске и америчке авијације.

"Након ступања на снагу тог документа, биће оформљен канал целодневне оперативне комуникације који ће омогућити везу између војних команди Русије и САД, зарад пружања међусобне помоћи при евентуалним кризним ситуацијама", рекао је Конашенков.

Конашенков је навео да је споразум постигнут на иницијативу Русије и да представља највиши ниво сарадње Русије и САД у борби против тероризма.

Такође, додао је, споразум представља искључиво војнотехничку сарадњу две земље и не утиче на принципијелну позицију Русије, чија војска у Сирији спроводи операцију на позив сиријских власти, за разлику од других земаља који примењују силу без сиријске сагласности и без одлуке Савета безбедности УН.

Нешто раније, Конашенков је изразио забринутост да је у сиријском ваздушном простору забележен драстичан пораст присуства различитих летелица, што ствара велики ризик за безбедност летова руске авијације.

"Било је случајева када је на сиријском небу забележено чак 30 различитих летелица, што транспортних и борбених авиона, па чак и дронова", рекао је Конашенков.

Портпарол Пентагона Џеф Дејвис је у понедељак најавио да ће САД и Русија потписати споразум о разумевању, који прецизира како пилоти могу да избегну једни друге на небу изнад Сирије, с обзиром на то да две силе спроводе одвојене ваздушне кампање.

Дејвис је нагласио да правила договорена са Русијом нису део ширег договора о томе како би две земље могле да сарађују у Сирији.

Према речима званичника, мере се односе на неке основне оперативне процедуре, рецимо, који језик ће у комуникацији користити руски и амерички пилоти, избор радио-фреквенције за хитне позиве и висину на којој ће авиони летети.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару