Извештаји о проширењу чекају Ердогана?

Датум представљања пакета годишњих извештаја о земљама кандидатима за чланство у ЕУ је још неизвестан, саопштено је у Европској комисији, док расту сумње да је разлог политичка ситуација у Турској.

"Жан-Клод Јункер још није одлучио када ће пакет бити представљен", рекла је новинарима у Бриселу портпаролка председника ЕК Наташа Берто, понављајући одговор који се више пута могао чути протеклих дана, преноси Танјуг.

Пакет извештаја о напретку држава Западног Балкана (укључујући Србију) и Турске у процесу европских интеграција првобитно је, као што је уобичајено, требало да буде представљен средином овог месеца, али је овај догађај одложен на неодложено време.

У Комисији кажу да је до одлагања дошло јер су чланови Комисије до те мере заузети решавањем избегличке кризе да не могу да стигну да организују церемонијално представљање пакета, коме обично присуствују највиши званичници ЕУ.

Са друге стране расту спекулације да је одлагање политичка калкулација како не би дошло до поремећаја у осетљивим преговорима ЕУ са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, од кога Брисел жели активније ангажовање у заустављању таласа миграната на путу ка европским земљама.

Дипломатски извори указују да извештај о Турској садржи низ озбиљних критика на стање људских права, поготово у вези са слободом штампе и положајем курдске мањине, и да би његово објављивање могло да утиче на Ердоганове шансе на изборима, који су заказани за 1. новембар.

"Ердоган је у овом тренутку веома важан за ЕУ и постоји очигледан напор да се не учини ништа што би могло да личи на покушај дестабилизовања негове власти", каже један бриселски дипломата, подсећајући да је немачка канцеларка прошлог викенда била Ердоганов гост.

Акциони план за мигрантску кризу о коме Брисел тренутно интензивно преговара са Ердоганом предвиђа да Турска у замену за обимну финансијску помоћ и визне олакшице почне да активно региструје избеглице из Сирије и да им обезбеди услове за трајан боравак, како би се оне демотивисале да траже азил у ЕУ.

У Европској комисији одлучно демантују да одлагање има икакве везе са турским председником, али упорно одбијају да саопште чак и приближан датум објављивања пакета, од чијег садржаја зависи темпо приступања држава кандидата ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару