Читај ми!

ИД позива Палестинце да нападају Израелце

Исламска држава покренула је медијску кампању без преседана, у којој позива Палестинце да наставе нападе на израелске цивиле и војнике, искористивши талас најновијег насиља да хушка против Израела, што иначе ретко чини, јавља "Асошијетед прес".

На једном видео-снимку Исламске ржаве (ИД) Палестинци се позивају да изводе нападе, користићи свако средство на располагању, укључујући ножеве, возила, отров и експлозив, наводи Танјуг.

Видео је постављен на странице друштвених мрежа, које користи група ИД, а то се поклапа са таласом израелско-палестинског насиља и атмосфером напетости међу Израелцима након серије палестинских напада.

У последња два дана ИД је поставила шест видео-снимака на којима милитанти држе говоре док се у позадини виде сцене недавних палестинских напада на Израелце.

Та екстремистичка организација је такође објавила неколико чланака својих аутора.

На снимку под насловом "Повратак терора Јеврејима" један маскирани борац хвали Арапе који нападају Израелце, описујући их као " усамљене вукове који одбијају да се потчине и шире страх међу синовима Циона."

ИД, која је основала самопроглашене исламске калифате на трећини територије Ирака и у Сирији, оперише медијском машином и често објављује пропагандне видео-снимке, наводи АП.

Иако њени оперативци често описују Јевреје и хришћане као невернике, ИД ретко објављује снимке које се тичу Израела.

Она нема организовано присуство на Западној обали, ни у Појасу Газе, али се верује да су десетине Палестинаца у Гази инспирисане екстремистичком идеологијом те групе и сматрају Хамас исувише меким.

Есперти верују да су ти милитанти одговорни за недавне ракетне нападе на југ Израела из Газе и да они имају за циљ да доведу Хамас у непријатну ситуацију.

Такође се верује да су нападали пунктове Хамаса и возила те организације задужених за безбедност. Поред њих, верује се да хиљаде других подржава идеологију ИД.

Хамас се с времена на време обрачунавао са активстима џихадистима.

Најновије насиље између Израела и Палестинаца избило је пре месец дана, а подстакнуто је гласинама да Израел намерава да преузме контролу на најосетљивијем светом месту у Јерусалиму на коме се налази џамија Ал Акса, трећа по значају у исламу.

Израел је то оштро порекао али насиље не престаје.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару