Читај ми!

Нова рута миграната се уходава

После затварања мађарско-хрватске границе, у Словенију је ушло око пет хиљада људи, углавном преко три гранична прелаза, саопштава словеначка полиција. Влада Словеније одредила је квоту за пријем избеглица. Немачка канцеларка Ангела Меркел у Истанбулу обећава већу финансијску помоћ Турској у савладавању избегличке кризе.

Нова рута миграната ка северној Европи кроз Хрватску и Словенију, почиње да се уходава. Стижу први возови и аутобуси, мигранти се региструју на уласку и пребацују у прихватни центар близу границе са Аустријом.

"Мигрантима који стигну пружамо неопходну помоћ, људи чак доносе и своју храну", каже Маријана Кафута из Црвеног крста у Птују

"Имамо договор са полицијама суседних земаља, све смо се договорили унапред. Заједно пратимо њихово кретање", наводи Бојан Кител из полиције Марибора.

Међутим, упркос словеначкој организацији, не иде све баш глатко.

"Кочницу за хитне случајеве су повукли седам пута, не знам да ли грешком или намерно. А кад је једном повуку, морате да нађете где је укочила и да је деактивирате", каже кондуктер Томаш Хостник.

Словенија најављује да ће примати до две и по хиљаде избеглица дневно, док Аустрија и Немачка не буду затвориле своје границе. За сада, мигранти без проблема из Шентиља и Горње Радгоне улазе у Аустрију, одакле настављају ка Немачкој.

Управо због тога, немачка канцеларка је посетила Турску. Каже да је у њиховом заједничком инетересу да се нађе решење како би милиони избеглица могли да се врате у своју домовину.

"Турска је до сада примила мало међународне помоћи за збрињавање више од два милиона сиријских избеглица. Немачка ће вам снажније помоћи у финансијама. Али ако хоћемо да илегалне мигранте вратимо, морамо сви заједно боље да организујемо прихват, како би легални захтеви за улазак у Европу заменили овај постојећи неконтролисани и неорганизовани процес", каже немачка канцеларка Ангела Меркел.

Турски премијер Тајип Реџеп Ердоган је са Меркеловом разговарао и о заједничком ставу према терористичким организацијама, и позвао Немачку, Француску, Британију и Шпанију да помогну Турској да постане чланица Европске уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару