Читај ми!

Јункер: Избегличка криза у Европи трајаће годинама

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер оценио је да је избегличка криза у Европи могла би да потраје још годинама, преноси АФП.

"Ова избегличка криза ће трајати неколико година. Не гајим илузије да ће ово што сада доживљавамо ускоро бити ствар прошлости", истакао је Јункер на конференцији за штампу у током посете центру за прихват избеглица у немачком пограничном граду Пасау, наводи Танјуг.

"Морамо да кажемо људима да ово није привремено стање, већ нешто са чиме ћемо морати да живимо годинама", истакао је Јункер.

Европа се суочава са највећим приливом избеглица још од Другог светског рата, али Јункер истиче да "стари континент" може да се ности са тим.

Чланице ЕУ су, међутим, подељене око тога како се ухватити у коштац са тим изазовом, наводи АФП, подсећајући да је Немачка одлучила да отвори врата избеглицама који беже од рата, претежно Сиријцима, док је Мађарска подигла ограде како би спречила улазак избеглица.

Јункер је, очито мислећи на Мађарску, рекао: "Не требају нам нови зидови у Европи, а посебно не зидови између држава чланица ЕУ".

Могерини: Заједно решавати мигрантску кризу

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изјавила је  да се мигрантска криза може решити искључиво заједничким напорима свих актера. 

Федерика Могерини је уочи заједничког састанка министара правде и полиције земаља чланица ЕУ и држава Западног Балкана у Луксембургу рекла да што није само европска, него регионална и глобална криза.

Висока представница је најавила да ће на данашњем састанку нагласак бити на такозваном источном путу миграната, који води преко балканских земаља, али се неће запоставити ни медитерански поморски пут.

"Сви смо партнери, не само чланице ЕУ него и земље Западног Балкана, Турска, Јордан и Либија", рекла је Могеринијева и нагласила да се удруженим снагама могу решити сви проблеми.

Могерини није желела да одговара на питање о конкретним мерама које би вечерас могле бити усвојене, уз образложење да ће о томе бити речи на завршној конференцији за медије по окончању састанка.

Србију на овом скупу представљају шеф дипломатије Ивица Дачић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару