Читај ми!

ГЛИЦ: Пиратски садржај на Недељи поноса

Геј лезбејски инфо центар (ГЛИЦ) саопштио је да је скандалозно да државне институције подржавају програм Недеље поноса у чији је садржај, како тврди ГЛИЦ, уврштен пиратски садржај.

У саопштењу тог удружења истиче се и да није добар избор драмске списатељице Биљане Србљановић за "прву куму" Параде поноса Београд, удружења које организује Недељу поноса, "због контроверзе у вези са њеним хапшењем и поседовањем тешких дрога", пренео је Танјуг.

"У оквиру овогодишње Недеље поноса сваког дана приказују се филмови као што су 'Ружичасти фламингоси', 'Топ ган', 'Ћао инспекторе', 'Недеља, крвава недеља', "Кантерберијске приче', 'Керел' за које удружење Парада поноса Београд не поседује права на приказивање", наводи се у саопштењу.

Подсећају да су програм Недеље поноса подржали Министарство културе и информисања, Канцеларија за људска и мањинска права и Холандска амбасада у Београду.

Геј лезбејски инфо центар, како се додаје, контактирао је организаторе Недеље поноса од којих је захтевао да се поједини филмови уклоне са програма, јер су планирани за ретроспективе италијанског песника и редитеља Пјера Паола Пазолинија и немачког редитеља, сценаристе и глумца Рајнера Вернера Фасбиндера, које су ГЛИЦ организује у октобру и новембру, а за чије приказивање су обезбеђена права.

"Међутим, филмови нису уклоњени. Сматрамо скандалозним да државне институције које треба да сузбијају пиратерију и нелегална приказивања филмова финансирају овакве програме", наводи се у саопштењу.

Геј лезбејски инфо центар истакао је да је и забринут због избора драмске списатељице Биљане Србљановић за "прву куму" Параде поноса Београд, и сматра да такав избор може да наштети ЛГБТ популацији.

"Ако већ не можемо да апелујемо на здрав разум организатора Параде поноса, апелујемо на Биљану Србљановић да одбије 'кумство'. Ако јој је уопште на срцу побољшање положаја ЛГБТ популације, а не прање сопствене биографије и повратак на друштвено-политичку сцену, сматрамо да ће услишити наш апел", закључује се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару