Читај ми!

Министри ЕУ о мигрантској кризи

На ванредном састанку министара правде и унутрашњих послова, ЕУ покушава да коначно дође до заједничког одговора на кризу миграната и стави тачку на хаотичне појединачне реакције и препуцавања између земаља чланица.

Циљ састанка је политички договор о предлогу Европске комисије да се 120.000 избеглица размести у 28 земаља чланица, али и о трајнијем решењу за незапамћени прилив миграната, јавља дописник РТС-а.

Компромисни текст одлуке, међутим, не говори о обавезујућим квотама. Ублажени речник каже да је предлог Комисије основа за договор и да примена треба да буде флексибилна имајући у виду ситуацију у свакој од земаља.

Наредних седмица би затим требало да се припреми коначни договор о томе колико која земља заиста прима избеглица.

Средњорочна стратегија подразумева и изградњу и јачање центара за регистрацију у граничним земљама, пре свега Италији и Грчкој.

У тим центрима би били обрађивани захтеви за азил, а они који имају право на њега били би директно из тих земаља распоређивани по обавезујућем механизму размештања.

Иза таквог плана стале су данас чврсто Немачка и Француска, као и Европска комисија, али земље источне Европе су и даље скептичне.

Министар унутрашњих послова Словачке рекао је да квоте нису решење, већ да фокус треба да буде на помоћи најпогођенијим земљама и заустављању прилива миграната.

У случају неуспеха данашњег састанка, председник Европског савета Доналд Туск најавио је одржавање ванредног Самита лидера ЕУ посвећеног решавању мигрантске кризе.

Савет министара је најавио даљу подршку земљама Западног Балкана, за контролу граница, обрађивање захтева за азил и враћање оних који на њега немају право.

У тексту закључака каже се да ће у ту сврху бити коришћена средства из ИПА фондова, али да ће бити размотрени и нови, специфични механизми финансијске помоћи како би се земље региона лакше носиле са приливом миграната.

Висока представница ЕУ Федерика Могерини очекује да све чланице ЕУ преузму свој део одговорности.

"Није на мени да одлучујем, али – ако не буде једногласног споразума – не видим зашто не бисмо одлучивали већином гласова, имајући у виду хитност тог питања", навела је Федерика Могерини.

Министар у немачкој влади Михаел Рот сматра да је цела Европа у драматичној ситуацији.

"Потребно нам је заједничко решење и да томе будемо посвећени. Немачка је примила далеко највише избеглица, али морамо да покажемо да солидарност није једносмерна улица па очекујемо и од наших партнера у Унији допринос када је реч о прихватању миграната", наводи Рот.

У међувремену су немачки полицајци почели контролу пасоша на граници с Аустријом. Следећи пример Немачке, Аустрија уводи контролу на граници са Мађарском.

Раније је новинарима у седишту Европске комисије речено да земље Шенгенске зоне могу да у случају ванредних ситуација одржавају граничне контроле најдуже шест месеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару