Читај ми!

Дачић: Управљањe водама значајно за безбедност и стабилност

Шеф српске дипломатије и предеседавајући ОЕБС-а Ивица Дачић истакао је у Прагу значај доброг управљања водама у контексту безбедности и стабилности у региону ОЕБС-а.

"Иако воде нису нова тема за ОЕБС, сматрамо да постоји потреба за већим политичким ангажовањем, повећаним нивоом сарадње, као и за бољим разумевањем сложених веза ове области са безбедносним и њима сродним изазовима," рекао је Ивица Дачић на Завршном састанку 23. економско-еколошког форума ОЕБС-а, преноси Танјуг.

Прошлогодишње катастрофалне поплаве на Западном Балкану, како је подсетио, на драматичан начин су показале колико прекогранична сарадња може да буде важна у решавању негативних последица непогода изазваних људском активношћу, као и природних непогода.

Председавање Србије ОЕБС-у се на промовисање дијалога и сарадње по питању управљања водама у региону ОЕБС-а фокусирало кроз размену најбољих пракси и научених лекција, као и подизање нивоа свести о значају управљања водама због безбедности и стабилности на свим нивоима – прекограничном, националном и локалном, навео је шеф српске дипломатије.

Дачић је подсетио да је економско-еколошка димензија ОЕБС-а традиционално донекле у сенци друге две димензије, али да је, узимајући у обзир кризу у и око Украјине и њене економске импликације, као и данашње миграционе изазове који се одвијају пред самим нашим вратима, у региону ОЕБС-а, потенцијал економско-еколошке димензије је "више него очигледан".

"Морамо да појачамо наше заједничке напоре у оквиру тзв. друге димензије ОЕБС-а како бисмо промовисали безбедност, стабилност, напредак и сарадњу у нашем региону, рекао је Дачић на скупу коме су поред представника земаља чланица присуствовали и швајцарски министар спољних послова Дидије Буркхалтер и генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер.

Подсећајући да се ове године навршава четрдесет година од потписивања Завршног акта из Хелсинкија 1975. године, Дачић је истакао да су и данас, као и тада, ОЕБС-ов свеобухватан приступ безбедности и посвећеност дијалогу, сарадњи, компромису и мирном решавању спорова пресудни за поновно грађење поверења које је неопходно за креирање позитивне агенде за будућност.

"Процес Економског и еколошког форума је одличан пример за то. Окупљајући за истим столом широк спектар различитих актера – креаторе политика и експерте, званичнике влада, цивилно друштво и представнике приватног сектора – Форум омогућава размену идеја и практичних искустава о горућим економским и еколошким питањима која погађају регион ОЕБС-а", навео је председавајући ОЕБС-а.

"У протеклим годинама, из разматрања у оквиру Форума произашле су како одлуке о стратешким политикама тако и практична сарадња. Уверен сам да ће овогодишњи Форум бити једнако плодоносан", закључио је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару