Читај ми!

Немачка и Аустрија "повукле ногу", повратак граничних контрола

Немачки полицајци почели контролу пасоша на граници с Аустријом. Следећи пример Немачке, Аустрија уводи контролу на граници са Мађарском. Министри чланица ЕУ на хитном састанку у Бриселу разговарају о избегличкој кризи. Граничне контроле најављују Пољска и Словачка.

Немачки полицајци зауставили су на прелазу Фрајласинг троје сиријских избеглица којима су прегледали папире, а на стотине немачких полицајаца мобилисано је да би спроводили контролу границе, саопштио је портпарол немачке федералне полиције, преноси Танјуг.

Министар унутрашњих послова немачке покрајине Баварске Јоаким Херман изјавио је да би привремене граничне контроле могле да остану на снази "најмање неколико недеља" због масовног прилива избеглица.

"Морамо да успоставимо строге контроле, јер смо схватили, у последњих неколико дана, да нису баш сви који долазе избеглице", рекао је Херман, а портпарол полиције навео је да је откада су уведене контроле ухапшено 30 трговаца људима и 90 емиграната.

Немачки вицеканцелар Зигмар Габријел окривио је европску неактивност за избегличку кризу, која је Немачку довела до крајњих граница капацитета у примању тражилаца азила.

"Неактивност Европе у избегличкој кризи довео је Немачку, у међувремену, до границе својих капацитета. Проблем је не број избеглица већ брзина којом су стигли, што компликује рад држава-покрајина и немачких градова", рекао је Габријел за берлински дневник Тагешпигл.

Позвао је Европу да преиспита како би брзо могли да помогну на ефикасан начин земљама порекла тих избеглица.

Габријел је предложио хитну помоћ од 1,5 милијарди евра за највеће избегличке кампове у Либану и Јордану, за школе, за храну и коначишта, пренела је агенција АФП.

У међувремену, железнички саобраћај између Салцбурга у Аустрији и Немачкe после подне је поново обустављен, након што је јутрос био обновљен.

Разлог за обуставу су немачке граничне контроле, објаснио је портпарол аустријске железнице Михаел Браун агенцији АПА. 

Аустрија следи Немачку

Аустријска министарка унутрашњих послова Јохана Микл-Лајтнер најавила је да ће Аустрија следити пример Немачке и увести привремене граничне контроле.

Микл-Лајтнер, која борави у Бриселу, објаснила је да је о томе обавестила Европску комисију.

Контроле ће прво бити уведене на граници са Мађарском, а Аустрија задржава право да одлучи на којим прелазима ће спроводити контроле.

"Ово је, једноставно, сигнал да постоји велики заједнички европски одговор", подвукла је Јохана Микл-Лајтнер, додајући да је неопходно да се постигне договор, јер ниједна држава сама не може самостално да се суочи са таласом миграната.

Министар одбране Аустрије Гералд Клуг најавио је да ће 2.200 војника, колико је предвиђено да учествује у савладавању избегличке кризе, бити распоређено за 72 сата, преноси Танјуг

Клуг је, на конференцији за штампу, рекао да је 500 војника већ спремно за деловање, и подвукао да војска неће надзирати такозвану "зелену границу".

Војници ће, према његовим речима, пружити подршку полицији, као и контроли границе од стране надлежних власти. Војска ће, такође, подршку пружити и хуманитарним организацијама.

За сада је неизвесно, додао је Клуг, да ли ће свих 2.200 војника, колико је предвиђено одлуком владе, бити потребно, већ ће све зависити од захтева Министарства унутрашњих послова.

Канцелар Вернер Фајман је на конференцији за новинаре рекао да, иако се у Немачкој и даље примењује право на азил, због уведених контрола може доћи до "застоја" у Аустрији.

"Понашаћемо се као Немачка и пустићемо људе да улазе у нашу земљу. Ако неко, из одређеног разлога, буде одбијен, полиција ће то морати да образложи. Право на азил неће бити суспендовано", рекао је Фајман. 

По девет војника подржавају активности Црвеног крста и "Каритаса", а планирано је и успостављање пољске кухиње, која ће припремати храну за избеглице које чекају на даљу судбину.

И Словачка уводи привремену контролу границе с Мађарском и Аустријом - уз појачање од 220 полицајаца.

Граничне контроле најављује и Пољска. Тиме је - после две деценије слободног кретања унутар Уније, привремено суспендован Шенгенски споразум.

"Ако уочимо било какву спољну претњу, увешћемо контролу границе. Обећавам Пољацима да нећемо бити црна овца Европе, али нећемо дозволити ни да се наши интереси занемаре", поручила је премијерка Пољске Ева Копач.

Чешка је саопштила да ће ојачати патроле на граници са Аустријом, али да неће увести граничну контролу.

"За нас ситуација није таква да бисмо преиспитали неке основне мере", рекао је министар спољних послова Лубомир Заоралек приликом доласка у Брисел.

И холандска полиција ће спровести граничне провере као одговор на пораст броја особа које траже азил у Евопској унији, јавила је холандска новинска агенција АНП. 

Финска је саопштила да ће појачати надзор на својим границама, пошто у ту земљу из Шведске свакодневно улазе стотине избеглица.

Финска ће, такође, на северу земље отворити прихватне центре за избеглице, нарочито дуж границе.

Како су саопштили фински званичници, око 1.700 тражилаца азила ушло је у ту земљу током прошле седмице, од којих је већина стигла возом из Шведске, на гранични прелаз на којем није било идентификационе контроле, пренео је АП.

Одлука Немачке да уведе контролу на граници изазвала је застој саобраћаја, уз километарске колоне возила на ауто-путевима у Аустрији, саопштило је тамошње удружење превозника "Асфинаг", преноси АФП, наводи Бета.

Тај огранак Привредне коморе Аустрије рачуна да тај застој већ сада кошта превознике "милионе евра". На ауто-путу Беч-Нирнберг колона заустављених возила је дугачка двадесетак километара, а колона на ауто-путу Салцбург-Минхен је дугачка десетак километара.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару