Оштри сукоби левичара и полиције у Хамбургу

Хиљаде људи окупило се у суботу у Хамбургу у знак подршке избеглицама, али је на протест бачена сенка јер је код главне железничке станице дошло до оштрих сукоба неких левичара са полицијом. Ухапшено је више десетина људи.

Према наводима радија Дојче веле, левичари су организовали контра-митинг због најаве демонстрација десничара, које су власти накнадно забраниле, и у центру града окупили око 14.00 присталица, преноси Танјуг.

Демонстранти су се сукобили са полицијом код главне железничке станице, ломећи излоге, бацајући петарде и прскајући полицајце "бибер-спрејом", због чега је станица била привремено затворена, наводи немачки радио.

Према неким извештајима, ухапшено је више десетина људи.

Неки од демонстраната бацали су камење на воз на линији за Бремен, где су после забране митинга десничара "Дан немачких патриота" у Хамбургу, неонацисти намеравали да одрже протест.

Међутим, како наводи Раша тудеј позивајући се на локални лист Везер курир, полиција је зауставила полазак воза Хамбург–Бремен са око 250 присталица десничара, а група од 34 неонациста је ухапшена после сукоба са полицијом.

Раније тог дана, близу 7.500 људи окупило се на тргу испред градске куће у Хамбургу на анти-расистичким демонстрацијама, подржавајући толеранцију, демократију и мултикултуралност. Полиција је саопштила да је тај митинг протекао потпуно мирно.

Градоначелник Олаф Шолц рекао је окупљенима да је Хамбург показао "своје праве боје", протестујући против расизма.

Шолц је, такође, лично захвалио онима који су помогли избеглицама да дођу, рекавши да су они Немачку "за многе људе поново направили земљом наде".

Немачка је до сада играла водећу улогу у прихватању избеглица, примајући 450.000 људи, а влада канцеларке Ангеле Меркел олакшала је Сиријцима прописе за азил, изазивајући истовремено и похвале и оштре критике и у земљи и у иностранству, наводи Дојче веле.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару