Читај ми!

Канада издваја додатних 100 милиона долара за избеглице

Канадска влада издвојиће 100 милиона канадских (око 75,3 милиона америчких) долара за пружање хуманитарне помоћи сиријским избеглицама, рекао је министар за међународни развој те земље Кристијан Паради.

Влада ће се о расподели средстава за пружање хуманитарне помоћи договарати са организацијама Црвени крст и Црвени полумесец, рекао је Кристијан Паради, преноси Танјуг.

Паради је рекао да ће средства бити упућена тамо где су потребна, избеглицама које се налазе у прихватним камповима у Бејруту у Либану, Анкари и Аману.

Канадски премијер Стивен Харпер у четвртак је рекао да ће у најскорије време бити донете додатне мере, после критика о недовољној помоћи сиријским избеглицама.

Додао је да ће избеглице из Сирије и Ирака, које ће бити прихваћене, детаљно бити провераване, између осталог и о везама са терористима.

"Да бисмо помогли треба да будемо уверени да смо пажљиво проверили сваког потенцијалног избеглицу. Јасно смо рекли да смо спремни да прихватимо више тих људи, али треба да знамо коме помажемо", рекао је Харпер.

Према његовим речима, Канада не може отворити ваздушне коридоре за десетине хиљада избеглица из зона у којима се воде активне борбе. Додаје да је то превише ризично за Канаду.

Асошијетед прес подсећа да је Харперова влада саопштила у јануару да ће током три године примити 10.000 избеглица из Сирије и 3.000 из Ирака до краја 2015. године, а почетком августа додатних 10.000.

Наводи се да сада канадска влада није ништа саопштила о прихватању још избеглица.

Подсећа се да је канадска конзервативна влада до сада одбијала да смести још сиријских избеглица, упркос слици трогодишњег утопљеног дечака на турској обали која је пажњу светске јавности фокусирала на најгору избегличку кризу од Другог светског рата.

Канадска влада била је предмет оштре критике због пријема само 2.500 избеглих од јануара 2014, наводи америчка агенција, и подсећа да је више од четири милиона Сиријаца побегло од конфликта, започетог 2011. године.

АП подсећа на изјаву бившег премијера Жана Кретјена да је реакција владе на сиријску кризу "бездушна" и да срамоти Канаду у очима Канађана и међународне заједнице.

Канада се дуго дичила шире отвореним вратима тражиоцима азила него код других земаља, али је њихов број опао од како је Харпер преузео власт пре скоро десет година.

Према подацима УН, Канада је са петог 2000. године, пала на 15. место прошле године по највишем броју прихваћених избеглица.

Прихваћено је 35.775 избеглица 2005. године, а прошле године 23.286 избеглица.
Од Другог светског рата у Канаду је стигло више од 1,2 милиона избеглица, подсећа америчка агенција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару