Читај ми!

Минхен посрће под теретом великог броја избеглица

Минхенске градске власти саопштиле су да су оптерећене великим бројем избеглица које пристижу у тај град на југу Немачке, државе коју већина избеглица види као обећану земљу.

У Минхен, престоницу јужне покрајине Баварске, јуче је стигло више од 10.000 избеглица, што је навело тамошње званичнике да се огласе и затраже од других делова Немачке да приме више избеглица, пренела је агенција АФП.

"Више не знамо шта да радимо са избеглицама", изјавио је градоначелник Минхена Дитер Рајтер, указујући на страховања да ће многи од новопридошлих избеглица морати да спавају под ведрим небом, преноси Танјуг.

Портпарол баварских власти каже да Минхен и Баварска не могу сами да се изборе са овим великим изазовом, додајући да град Минхен има проблема да обезбеди смештај за новопридошле избеглице.

Немачки министар саобраћаја Александер Добринт, у међувремену, оштро је критиковао "потпуни неуспех" ЕУ у заштити својих спољних граница и позвао на примену мера за заустављање рекордног прилива избеглица са Блиског истока.

"Неопходне су хитне ефикасне мере за заустављање прилива. То укључује помоћ земљама из којих избеглице беже, као и ефикасну контролу наших сопствених граница, које сада више не функционишу, имајући у виду потпуни неуспех ЕУ у заштити својих спољних граница", истакао је Добринт у саопштењу за штампу, а пренела је агенција АФП.

Добринт, члан конзервативне странке ЦСУ на челу са канцеларком Ангелом Меркел, такође је упозорио да је Немачка "дошла до самих граница својих капацитета".

Министар унутрашњих послова немачке Томас де Мезијер је рекао да према одредбама система квота за расподелу избеглица међу чланицама ЕУ, избеглице неће моћи да бирају у којој ће земљи Европске уније живети.

Де Мезијер је у интервјуу листу Тагес шпигл рекао да, ако избеглице добију заштиту у Европи, морају да прихвате да ће их распоредити у различите државе старог континента.

"Избеглице не могу да имају слободан избор. Тога нема нигде на свету", истакао је немачки министар.

Немачка је досад примила највећи део избеглица које стижу у Европу, а у плану је да ове године прихвати 450.000 тих људи. 

Најжељенија дестинација избеглица жели да читав блок прихвати систем квота, али се томе оштро противе неке земље, а избегличка политика немачке владе добија све више критика и унутар владајуће ЦСУ.

Пре само неколико дана је заменик председника те странке Ханс-Петер Фридрих назвао одлуку канцеларке "политичком грешком без преседана која ће имати катастрофалне последице".

Градоначелници траже од ЕУ акцију по питању избеглица

Градоначелници Париза, Барселоне, грчког острва Лезбоса и италијанске Лампедузе позвали су у заједничкој колумни владе чланица Европске уније да ураде више како би помогли избеглицама и мигрантима.

Апел градоначелнице Париза Ан Идалго, градоначелнице Барселоне Аде Колау и председника општина Лезбоса и Лампедузе, кључних тачака уласка избеглица на европски континент, објављен је данас у шпанском листу Паис, пренела је агенција АФП.

"Европски градови су спремни да постану уточишта. Државе одобравају статус азиланата, али су градови ти који обезбеђују кров над главом", написали су градоначелници у колумни под насловом: "Ми, градови Европе".

"Наше општинске службе већ раде на плановима прихвата избеглица, како би обезбедили храну, смештај и достојанство свим онима који беже од рата и глади. Све што је потребно је помоћ држава", наводи се у колумни.

Текст је објављен дан уочи ванредног састанка министара унутрашњих послова ЕУ у Бриселу, сазваног како би се изнашла хитна решења за избегличку кризу без преседана у историји ЕУ.

"Тражимо од њих да не окрећу леђа градовима, да слушају плач који долази из њих, потребна нам је подршка и сарадња са државом", истакли су градоначелници.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару