Читај ми!

Корбин - од побуњеника до лидера

Нови председник Лабуристичке партије, главне опозиционе странке у Британији, Џереми Корбин један је од најрадикалнијих левичарских лидера које је Британија имала у протеклих 30 година.

На чело главне опозиционе странке Корбин је дошао за свега три месеца, из анонимности, као посланик најпознатији по својим иступима против рата у Ираку, преноси Танјуг.

Вртоглави успон тог ветерана социјалисте наишао је на упозорења значајних имена лабуриста, попут Тонија Блера, да би његова политика могла да се покаже као превише левичарска да би добила подршку бирача, чиме би лабуристи, последњи пут на власти од 1997. до 2010. још више година чекали на повратак.

Присталице Корбина, вегетаријанца и љубитеља бициклизма, верују, међутим, да ће његов једноставни говор и политика против мера штедње, због које га пореде са грчком Сиризом и шпанским Подемосом, пробити цинизам јавности када је реч о политици.

Његова политика укључује већа издавања за јавне службе попут школа и болница, одлагање нуклеарног оружја, ренационализацију индустрија попут железнице и укључивање исламистичких група Хамаса и Хезболаха у мировне преговоре на Блиском истоку.

Корбин је одрастао у породици политичара - његови родитељи су се упознали као активисти током Шпанског грађанског рата, и радио је за синдикате пре него што је изабран у Доњи дом парламента 1983. године.

Противио се инвазији на Ирак 2003. када је премијер био Блер, против је мера штедње садашњег премијера Дејвида Камерона и верује да од Карла Маркса "може много да се научи".

Иако су многи од Корбинових ставова можда у супротности са мејнстрим политичким мишљењем у Британији, подршка овом политичару у његовој изборној јединици Ислингтон је постојана, где је освојио осам узастопних мандата.

Његову кампању пратила је својеврсна еуфорија, а присталице су усвојиле слоган "Jez we can", ехо председничке кампање из 2008. Барака Обаме "Yes we can" (Да ми можемо).

Армија младих обожавалаца, од којих су се многи први пут укључили у политику странке, помогла је у осмишљавању разноврсне кампање, како на интернету, тако и ван њега - 20 песника се окупило и издало електронску књигу у част Корбина која је скинута са интернета 5.000 пута прве седмице.

Такође је инспирисао музику, где су многи обожаваоци постављали видео снимке на Јутјуб, док је на друштвеним мрежама приказиван као Џејмс Дин, Супермен или Брејвхарт.

На интернету су се могле купити и мајице у Че Гевара стилу са Корбиновим ликом, шоља са његовим именом и други предмети, навела је француска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару