Читај ми!

Меркелова позвала избеглице да уче немачки

Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је жене избеглице које стижу у њену земљу, да науче немачки језик и успоставе нове контакте.

Немачка канцеларка је у својој недељној видео-поруци рекла да су жене које стижу у Европи "често доживеле страшне ствари и трауматизоване су", пренела је агенција АП.

Меркелова је додала да, поред напора да се то преброди, "само могу да саветујем те жене да науче немачки језик", преноси Танјуг.

Канцеларка је рекла да би избеглице требало да размотре могућност да уче језик заједно са својом децом, која говоре немачки можда боље од њих захваљујући томе што иду у школу. "То не треба да их плаши", истакла је она.

Меркелова је навела да такође саветује жене да "једноставно ступају у контакт са људима... не само да се затворе и да само живе и раде у заједници коју познају, већ да покушају мало и да изађу из тог круга".

Иначе, око 3.600 избеглица стигло је јутрос у Минхен, а до краја дана очекује да ће тај број достићи најмање 10.000, саопштила је званичница немачке владе.

Портпаролка владе Горње Баварске Симон Хилгерс, рекла је и да је у петак у Минхен стигло 5.800 избеглица, као и да ће најмање два посебна воза превозити избеглице у друге делове Немачке.

У Минхену понестаје слободних соба за придошлице, преноси АП и додаје да су власти северног региона Доња Саксонија саопштиле да намеравају да возове из Аустрије усмеравају у град Бад Фалингбостел, а затим распоређују избеглице широм северне Немачке.

Немачка прихвата више избеглица него било која друга земља у Европи, а како се очекује, у њу ће до краја године ући најмање 800.000 људи.

Немачка канцеларка Ангела Меркел оценила је да је прихватање десетина хиљада избеглица окупљених у Мађарској добра одлука Немачке, одговоривши на критике својих конзервативних савезника.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару