Читај ми!

Отворен ауто-пут који повезује Данску и Немачку

Аут-опут који повезује данско полуострво Јиланд и Немачку поново је отворен, саопштила је данска полиција. Пут ј ејуче затворен због бројних избеглица које су се пешке упутиле ка граници.

Комесар данске полиције Јенс Хенрик Хоејбјерг рекао је да је полицији наређено да не зауставља на стотине избеглица и миграната који су ушли у земљу преко Немачке, преноси Танјуг.

Хоејбјерг је навео у писаном саопштењу да је то "чисто одлука полиције" и да полиција не може да притвори странце који не желе да траже азил у Данској.

Ову одлуку је синоћ донела данска Национална полиција и за сада нема реакције из данске владе, пренела је агенција АП.

Ројтерс додаје да су остала нека ограничења у железничком саобраћају.

Данска железничка компанија (ДСБ) саопштила је јутрос да очекује да ће возови наставити да саобраћају преко границе са Немачком касније у току дана, пошто је полиција наложила обуставу саобраћаја између две земље.

Оператер данске ДСБ навео је у саопштењу да ће пружање њихових услуга преко граничног града Падборг тећи данас нормално, док ће прелаз границе трајектом остати затворен за возове "због полицијског рада на границама".

Саопштење је уследило пошто су два воза са око 350 избеглица остала јуче "заглављена" у Родбију, на најпрометнијем трајектном прелазу од Данске ка Немачкој, на око 135 километара југоисточно од Копенхагена.

АФП наводи да се после дугих преговора око 100 избеглица се сложило да остане у Данској и поднесу захтев за азил, док је синоћ одобрено да се око 240 избеглица искрца из воза, без интервенције полиције.

"Где су они отишли. Не знам. Мислим да су покупљени приватним аутомобилима, или су таксијем одвезени даље. Ми их више не пратимо", рекао је дански полицијски комесар Јохан Андерсен за данску новинску агенцију Ритзау.

У међувремену, оператер трајектне компаније "Скандлајнс" саопштио је да је само путницима који путују колима омогућено да уђу на трајект између Родбија и Путгардена у Немачкој.

На те трајекте улазе како аутомобили тако и возови.

Полиција је саопшла јуче саопштила да је 3.000 "странаца" стигло у Данску између недеље и среде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару