Читај ми!

Европски медији лидерима ЕУ: Окончајте хуманитарну трагедију

Тринаест водећих европских листова позвало је у отвореном писму европске лидере да "предузму одлучну акцију" за решавање избегличке кризе.

Уредници 13 листова, међу којима су британски Индипендент, немачки Цајт, француски Либерасион, италијанска Република, шпански Паис апелују на Европу да превазиђе своју проблематичну прошлост и покаже да је континент саздан на принципима солидарности, једнакости и слободе, преноси Танјуг.

"Све више и више људи умире у очајничком покушају да побегне од рата и прогона", наводи се у писму и додаје да са сваким месецом који прође постаје очигледно да "Европа чини премало, прекасно".

"Доживљавамо избегличку катастрофу, али неспремност за деловање открила је и озбиљну политичку кризу", упозоравају уредници медија.

Због тога се од политичких лидера поводом предстојећег састанка министара унутрашњих послова и правде ЕУ 14. септембра, тражи да делују.

"Искористите шансу. Делујте одлучно. Окончајте хуманитарну трагедију и спречите да још више људи изгуби своје животе", наводе уредници медија.

Предлози новинара односе се на успостављање сигурних метода за потраживање азила у Европи, оснивање система за прихват избеглица у земљама на европским спољним границама и суспенодвање Даблинског споразума.

У писму се такође подржава праведна расподела избеглица међу чланицама ЕУ, повећање притиска на друге земље, као што су Иран, Русија, Саудијска Арабија, Турска и САД да делују у правцу окончања рата.

"Наши политички лидери морају да покажу храброст и мудрост да не би пали на тесту на који је стављена наша заједничка европска цивилизација. Морамо да делујемо и морамо да делујемо сада", закључује се у апелу водећих европских листова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару