Читај ми!

Мали, исламисти заузели хотел, украјински талац побегао

Најмање осам особа, од којих су пет војници, погинуло је у Малију, у нападу исламистичких екстремиста на хотел "Библос" у граду Севареу, 600 километара североисточно од престонице Бамака. Исламисти као таоце држе између шест и десет особа. Један талац побегао. Међу заточенима три Јужноафриканца и један Рус.

Би-Би-Си наводи, да су војници опколили објекат у којем милитанти држе као таоце госте хотела.

"У овој фази можемо да потврдимо да има мртвих и рањених на свим странама, као и таоца", рекао је портпарол војске Малија, Дијаран Коне, преноси Танјуг.

Коне је, како преноси АП, рекао да су екстремисти узели између шест и десет талаца, а да је операција њиховог ослобађања у току.

У међувремену, украјински талац успео је да побегне из хотела, јавио је АФП.

Он је изјавио војницима да су међу отетима три држављана Јужноафричке Републике и један Рус.

Амбасада Русије у Бамаку саопштила је раније да је  заточени Рус радник авиокомпаније "Јутер".

"Амбасада Русије пажљиво прати ситуацију", рекао је тај службеник руске амбасаде.

Раније данас је јављено да су приликом напада на хотел отета три руска пилота, али је амбасада Русије то демантовала.

У том хотелу на југу Севареа, код локалног аеродрома, углавном бораве странци, укључујући припаднике мисије УН за стабилизацију у Малију (МИНУСМА), и сараднике невладиних организација, извештава ТАС.

Руска агенција наводи да су снаге безбедности успеле да ликвидирају двојицу екстремиста.

Би-Би-Сију су житељи Севареа рекли да су их пре напада наоружани нападачи на мотоциклима упозоравали преко мегафона да не излазе из кућа.

Нападачи су наводно пре акције преноћили у оближњем хотелу "Дебо".

Портпаролка УН Радија Ашури одбила је да каже да ли је било који припадник Светске организације међу таоцима или страдалима у "Библосу". Према непотврђеним информацијама, нападнут је и војни камп.

За сада нико није преузео одговорност за јутрошњи напад на хотел.

Оружани конфликт у Малију између есктремиста различитих група сепаратиста и исламиста, с једне, и владиних снага, с друге стране, почео је 2012. године, умногоме провоциран сукобом у Либији и ширењем наоружања из либијских складишта у региону.

Исламски екстремисти повезани са Ал Каидом боре се годинама против војске на северу Малија, а Француска је јануара 2013. године интервенисала у својој бившој колонији како би зауставила њихово напредовање на југ ка Бамаку.

У мају Влада Малија је потписала споразум о примирју са побуњеницима из Удружених покрета Азавада, а 20. јуна договору се прикључила коалиција других оружаних група, али је безбедносна ситуација у земљи и даље нестабилна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи