Тунис, српски туристи безбедни

После увођења ванредног стања у Тунису, сви српски туристи у тој земљи су добро и безбедно и нема никаквих захтева за ванредним повратком, потврдио је за РТС амбасадор Србије у Тунису Никола Лукић. У Тунису летује 150 српских туриста.

Министарство спољних послова Србије упозорило је туристе да избегавају путовања у пустињске и планинске области и да следе упутства владе Туниса.

Ванредно стање уведено је у Тунису како би се избегао колапс земље, јер се страхује од нових терористичких напада, објаснио је председник државе Бежи Чаид Есебси.

После терористичког напада Исламске државе у Сусу пре осам дана, у којем је убијено 38 туриста, смењено је неколико званичника у влади и гувернер Суса, због безбедносних пропуста.

Председник Туниса каже да ће ванредно стање у земљи трајати 30 дана.

"Наша војска, национална гарда и снаге безбедности навикнуте су на борбу против тероризма у планинским областима. Били смо на путу да ту појаву искоренимо, али наши непријатељи су напустили своја упоришта и кренули на градове", рекао је председник Туниса.

Сви српски туристи у Тунису су добро и безбедно и обавештени су о ванредном стању.

"Није било позива наших туриста али јесте чланова њихових породица који брину. Постоји упозорење да се не иде на излете на југ, однсно у пустињске делове Туниса или у неприступачне делове где је безбедност смањена и где би могућност реакције снага безбедности била такође смањена", рекао је Никола Лукић, амбасадор Србије у Тунису. 

Српски туристи који тренутно бораве у Тунису вратиће се, како је и планирано, у уторак и петак наредне седмице и нема захтева за ванредним повратком.

Александар Сеничић из Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА) каже да у Тунису тренутно има 150 српских туриста и да се очекује да се у уторак врати највећи део тих туриста и да највише до 50 остане за повратак у следећи петак.

"Сви су информисани о увођењу ванредног стања и у директном комнтакту су са представником туристичке агенције посредством које су дошли, безбедни су, све иде према плану и програму, имају директне контакте са нашим конзуларним представништвом са амбасадом у Тунису и за сада немамо информација да су на било који начин затражили превремени повратак или било коју другу интервенцију амбасаде у Тунису", каже Сеничић.

У Тунису је ванредно стање последњи пут било на снази пре четириу године, током побуне против тадашњег председника Бен Алија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи