Читај ми!

Папа почео латиноамеричку турнеју

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања започиње своју осмодневну турнеју по земљама Јужне Америке, другу од момента интронизације 2013. године.

Очекује се да ће папа у најскорије време стићи у Еквадор, где ће боравити до 8. јула, а намерава први пут да посети и Боливију (од 8. до 10. јула) и Парагвај (од 10. до 12. јула), преноси Танјуг.

Пореклом Аргентинац, папа Фрања намерава да током сусрета са лидерима јужноамеричких земаља укаже на проблеме неједнакости и сиромаштва.

Агенције у својим извештајима наводе да папа посећује три сиромашне латиноамеричке земље, које многи коментатори називају "периферијом периферије".

"Желим да однесем поруку наде, божје нежности и бриге, посебно деци у невољи, старима, болеснима, затвореницима, сиромашнима, онима који су жртве културе одбацивања", рекао је папа а преноси "Ностисијас 24".

Међу темама током посете налазе се забринутост због екологије у Амазону, гранични конфликти и историја са ауторитарним режимима, наводи АП.

Према подацима америчког Истраживачког центра "Пју", у Еквадору 79 одсто становништва исповеда католичку веру, у Боливији 77 а у Парагвају невероватних 89 одсто, преноси АП.

У Еквадору ће папа Фрања посетити Кито и највећ град Гвајакиле, у Боливији Ла Паз и Санта Круз, а у Парагвају Асунсион и Какупе.

Планирано је да се папа 22 пута обрати верницима, тако да је ова посета већ проглашена најнапорнијом од када је 78-годишњи Фрања ступио на положај.

Такође, најављени су сусрети са председницима Еквадора Рафаелом Корејом, Боливије Евом Моралесом и Парагваја Орасиом Картесом, као и са неким регионалним званичницима.

Папа ће посетити једно од најсиромашнијих приградских насеља (сламова) Асунсиона и један од најопаснијих затвора на свету, Палмасола у Боливији, где казну служи 3.500 људи, а где је приликом једног сукоба међу затвореницима 2013. погинуло на десетине људи.

Како је јављено, папа током посете Боливији намерава да проба жвакање листа коке.

Боливијски министар културе Марко Мачикао рекао је да ће за папу бити припремљена кока из региона Јунгас, као најукуснија за жвакање.

Боливија је један од главних произвођача коке на свету, а власти се боре против нелегалне трговине дрогом, иако председник Моралес брани коку као биљку, сматрајући да њено лишће није наркотик и да је део културе на Андима.

Папа Фрања се у Ватикан враћа 13. јула и најављено је да ће се у септембру поново упутити на амерички континент, да би посетио Кубу и САД.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи