Читај ми!

Најјачи сукоби у Алепу у последње три године

Две коалиције сиријских побуњеника покренуле су офанзиву против владиних снага за контролу западног дела Алепа у најјачим сукобима у граду од средине 2012. године. Најмање 22 особе, од којих шест цивила, погинуло је у граду Рака у ваздушним ударима.

Побуњеници нове коалиције која укључује борце Нусра Фронта, огранка Ал Каиде у Сирији, и новоформирана коалиција од локалних фракција, које су дуго активне у Алепу, заједно су напали сиријску војску истовремено из више праваца уз стотине ракета и граната.

Владине снаге узвратиле су гранатирањем и ваздушним нападима, па су се цивили нашли под унакрсном ватром, пише Њујорк тајмс, преноси Танјуг.

Сиријски побуњеници заузели су бивши истраживачки центар који служи за смештај војника у централном градском насељу, али су изгубили своје позиције у другом делу Алепа у жестоким копненим сукобима.

У међувремену, сиријска војска и борци либанског Хезболаха ушли су у град Забадани на граници са Либаном који је био под контролом побуњеника од 2012.

ТВ Ел Манар, либанско-шиитске групе Хезболах, наводи да су њихови борци и сиријске владине снаге ушле у Џамаијат округ, у западном делу опкољеног града.

Забадани је стратешки град на траси међународног ауто-пута Дамаск–Бејрут и налази се на путу за снабдевања оружјем Хезболаха из суседне Сирије до 2011.

Данас је овај сиријски град је поприште јаких сукоба, из њега се диже густ црни дим од експлозија, артиљерије и бомби од ваздушних удара, преноси Ројтерс.

Телевизија наводи да операције и даље трају и да има много убијених и рањених, додаје АФП.

Бомбаш-самоубица Исламске државе дигао се у ваздух у камиону пуном експлозива у близини електране која струјом снабдева сиријски град Хасака, саопштила је сиријска војска.

Сиријска државна телевизија јавила је да је други напад на електрану спречен, али је први изазвао велику материјалну штету и довео је до жртава, без давања више детаља.

Истовремено, амерички авиону спровели су серију од 16 ваздушних напада на положаје бораца Исламске државе у њиховом сиријском упоришту у граду Рака и истоименој покрајини.

У тим нападима у ноћи између суботе и недеље погинуло је најмање 22 особе, од којих је шест цивила, укључујући и једно дете.

"Коалиционе снаге су успешно удариле на вишеструке циљеве широм Раке – де факто престонице екстремиста", саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права.

Удари су "озбиљно ограничили слободу кретања терориста", додаје се у саопштењу, наводи АФП.

Саопштење коалиционих снага уследило је неколико сати пошто су терористи објавили видео-снимак који приказује тинејџере који убијају 25 сиријских војника у Палмири.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи