Клинтонова оптужила Пекинг за крађу владиних информација

Кандидаткиња демократа за председницу САД Хилари Клинтон оптужила је Пекинг за крађу пословних тајни и "огромне количине владиних информација" и навела да жели да види мирољубиви успон Кине.

У обраћању окупљенима током председничке кампање у Њу Хемпширу, Клинтонова је рекла да Америка мора у потпуности да буде на опрезу, јер кинеска војна снага веома брзо расте и прети земљама с којима Вашингтон има одбрамбене уговоре попут Филипина, јавља Танјуг.

"Морамо да будемо потпуно будни јер се кинеска војска вема брзо развија. Они такође покушавају да изврше упад у све што се не креће у САД-у. Крађа пословних тајни од одбрамбене производње, крађе огромне количине информација владе, све у потрази за стицање предности", истакла је Клинтонова.

Ројтерс подсећа да иако је Клинтонова користила много оштрију реторику од америчког председника Барака Обаме - његова администрација је указала на масовно кинеско хаковање америчких владиних агенција које имају компромитовану персоналну документацију најмање 4,2 милиона садашњих и бивших владиних службеника.

Званични Пекинг то негира и тврди да нису вршили упад у рачунаре америчке Канцеларије за управљање кадровима.

Клинтонова се осврнула и на преговоре око иранског нуклеарног програма и изрекла је "оштре речи" на рачун Техерана, наводи Ројтерс.

Према њеним речима "чак уколико се и постигне договор са Ираном, Техранова агресивност се неће завршити и остаће земља која је главни спонзор тероризма и наставиће да дестабилизује владе у региону и шире.

Ипак, Клинтонова је навела да се нада ће "јако утврђени договор" бити постигнут током разговора у Бечу између светских сила - Групе 5+1 и Ирана, пошто је постављен нови крајњи рок - 7. јул за постизање договора за сузбијање Техеранског нуклеарног програма у замену за укидање санкција које су осакатиле иранску економију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи