Читај ми!

Ел Сиси: Војска спречила ИС да заузме део Синаја

Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси, први пут за годину дана одевен у војну униформу, рекао је да је његова влада спречила покушај Исламске државе да заузму део полуострва Синај и тамо успоставе своју владавину.

Абдел Фатах ел Сиси је рекао да су припадници Исламске државе покушали да прогласе "Исламску државу, по свом концепту, на полуострву Синај" и захвалио војсци јер је "успела да спречи веома велики план".

"Нико не може Египћанима да наметне нешто што они не желе. Да би стигли до Египћана, морају да прођу поред војске, синова Египта", нагласио је Сиси у обраћању војницима на Синају, пренео је АП.

Египатска влада је у среду покренула кампању ваздушних удара на положаје Исламске државе након жестоког напада џихадиста на Шеик Зувеид, у којем су погинуле десетине људи.

Египатска војска је саопштила да је том приликом погинуло 17 војника и 100 џихадиста, али извори из локалних безбедносних снага и хитне помоћи истичу да је број погинулих војника најмање 70, док се међу џихадистима број жртава мери десетинама.

Египатске снаге безбедности често су биле мета напада, посебно на Синају, након свргавања исламистичког председника Мухамеда Мурсија 2013. и жестоког обрачуна власти са његовим присталицама.

За неке од најсмртоноснијих напада одговорност је преузела група Ансар Бејт ел Макдис, која је променила име у Синајска провинција прошле године пошто се заклела на верност Исламској држави.

Садашњи председник Ел Сиси, који је као командант војске учествовао у свргавању Мурсија, рекао је да Синајска провинција и друге екстремистичке групе представљају суштинску претњу Египту, другим арапским државама и Западу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи