Читај ми!

Русија има кључног сведока за удес малезијског авиона

Руске власти објавиле су идентитет особе за коју тврде да је кључни сведок удеса малезијског авиона у Украјини и саопштиле да је сведок под заштитом руске државе, објавила је мрежа "Русија данас". Реч је о Јевгенију Агапову, механичару за авио-наоружање у украјинском војном ваздухопловству.

Јевгениј Агапов је украјински грађанин и служио је као војни механичар у првој ескадрили украјинског војног ваздухопловства.

"Одлучили смо да објавимо (име сведока) поводом сумњи изречених у неким медијима о томе да ли сведок заиста постоји", изјавио је портпарол руске истражне комисије за удес малезијског авиона Владимир Маркин.

Он је рекао да је сведок добровољно прешао руску границу и изразио жељу да сарађује са руским властима.

Према речима истражитеља, Агапов је посведочио да је 17. јула прошле године, украјински борбени авион "сухој 25" којим је летео капетан Волошин "упућен на војни задатак".

Авион се вратио на аеродром без наоружања, а својим колегама Волошин је рекао да је авион био "у погрешно време на погрешном месту", пренео је портпарол истражне комисије.

Он је још рекао да је касније сведок Агапов дознао да се авион "Малезија ерлајнза" срушио у региону Доњецка.

Произвођач руског ракетног система "бук" за противавионску одбрану саопштио је у уторак да је малезијски авион на лету МХ-17 који се срушио у лето 2014. на истоку Украјине, оборен старијом верзијом тог система, који руска војска више не користи, али који украјинска војска још има.

Михаил Малишевски, саветник директора руског државног конзорцијума, изјавио је јуче на конференцији за новинаре у Москви да је анализа објављених фотографија остатака авиона показала да рупе у олупини одговарају специфичном типу система "бук" и његових бојевих глава.

Контроверзе о томе ко је оборио малезијски авион на истоку Украјине 17. јула 2014. године, када је погинуло свих 298 путника и чланова посаде, не престају. Украјина и Запад верују да су летелицу ракетом оборили руска војска или проруски сепаратисти, а Русија то негира.

Директор "Алмаз Антеја" Јан Новиков изјавио је да су сви подтипови система "бук" опремљени шрапнелима различитих облика и да се онај који је погодио авион налази у арсеналу Украјине, али не и Русије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару