Москва: Имамо право на нуклеарно оружје на Криму

Русија несумњиво има право да у случају потребе размести нуклеарно оружје на сопственој територији, укључујући и Крим, поручио је директор одељења руског Министарства иностраних послова за неширење и контролу наоружања Михаил Уљанов.

"Русија несумњиво има право да размести, уколико буде требало, своје нуклеарно оружје на било којој локацији на својој националној територији, укључујући и полустрво Крим", рекао је Уљанов, коментаришући изјаву шефа украјинске дипломатије Павла Климкина на министарском састанку НАТО-а у Анталији дату средином маја, преноси Танјуг.

Климкин је рекао да би инсталирање нуклеарног оружја на Криму било "најозбиљније кршење међународних обавеза Русије", укључујући многобројне споразуме, међу којима и Споразум о неширењу нуклеарног оружја.

"Све активности и, чак, сигнали руске стране о самој могућности за размештање нуклеарног оружја на Криму сматраће се најгрубљим кршењем свих међународних норми", рекао је украјински министар иностраних послова, додајући да "у том случају међународна заједница треба најодлучније да реагује".

Представник руског МИП-а рекао је агенцији РИА Новости да Климкин изгледа "Крим сматра украјинском територијом" и претпоставља да би размештање руског нуклеарног оружја нанело штету ненуклеарном статусу Украјине.

"То је занимљиво, јер се може сматрати посредним нападом на рачун САД, Белгије, Немачке, Италије, Холандије и Турске, на територији којих се налази америчко нуклеарно оружје", рекао је Уљанов.

По логици украјинског министра, каже уљанов, то било директно кршење ненуклеарног статуса наведених европских држава.

"Нећу то оспоравати, али ћу рећи, да је случај Крима, наравно, различит", додао је руски дипломата.

РИА Новости подсећа да су се Крим и град Севастопољ присајединили Русији после референдума у марту 2014, као и да је Министарство одбране раније саопштавало о плановима да се на Крим пребаци десет носача ракета Ту-22М3, који могу да буду опремљени нуклеарним оружјем, али да се ништа није говорило о упућивању баш нуклеарних бојевих глава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи