Меркелова: Још много има да се уради до споразума с Грчком

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је, после састанка са грчким премијером Алексисом Ципрасом у Риги да је остало још много тога да се уради да би се избегао финансијски крах у Грчкој.

Меркелова и француски председник Франсоа Оланд разговарали су синоћ око два сата са Ципрасом у главном граду Летоније на маргини Самита Источног партнерства.

Немачка канцеларка рекла је да је још потребно "врло, врло интензивно радити" да би се постигао споразум о Грчкој. Меркелова, Оланд и Ципрас састали су се да припреме специјални састанак министара финансија еврозоне који ће се одржати касније овог месеца или почетком јуна.

Према званичницима блиским разговорима њих троје су разговарали у пријатељској и конструктивној атмосфери о жељи постизања споразума око текућег програма помоћи Грчкој.

Оланд је рекао да на овом састанку није било предвиђено да се донесу коначна решења већ је он био као припрема за састанак Еврогрупе крајем овог месеца или почетком јуна.

"Са Ципрасом желимо да нађемо решења која ће улити поверење и ослободити средства која су већ била предвиђена", рекао је Оланд.

Атина са својим повериоцима води мукотрпне преговоре да добије 7,2 милијарди евра преосталих средстава од другог програма помоћи који истиче крајем маја. Грчкој 5. јуна доспева велика исплата ММФ-у и могло би да се догоди да неће моћи да то плати ако не добје та средства.

Један званичник Ципрасове партије рекао је да Грчка неће моћи да отплати доспели део дуга Међународном монетарном фонду почетком идућег месеца ако не буде постигнут споразум с кредиторима земље да деблокирају средства помоћи Грчкој.

У Риги се јуче и данас одржава самит ЕУ и Источног партнерства, односно земаља бившег Совјетског Савеза које су суседи Уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару