ОЕБС може да помогне у македонској кризи

Шеф српске дипломатије и председавајући ОЕБС Ивица Дачић изјавио је да ОЕБС може да допринесе међународним напорима да се стабилизују прилике у Македонији и да се отвори политички дијалог. Нагласио да ОЕБС може да делује само комплементарно са другим организацијама, а пре свега са ЕУ.

Ивица Дачић је на састанку са шефовима мисија ОЕБС у југоисточној Европи, у Београду рекао да "у оквиру ОЕБС-а постоје одређени механизми који би могли да се искористе за превазилажење постојећих проблема ако македонска страна изрази спремност у том погледу", преноси Бета.

Дачић је оценио да догађаји у Македонији показују да и даље постоји потенцијал за дестабилизацију региона  и да због тога "сви заинтересовани међународни актери, а посебно ЕУ, треба озбиљно да имају у виду могућност понављања сличне ситуације у предстојећем периоду".

"ОЕБС може да допринесе међународним напорима да се прилике у овој држави учесници стабилизују, да се отвори политички дијалог у оквиру државних институција, нарочито у оквиру парламента. ОЕБС, међутим, није кључни међународни актер и може да делује само комплементарно са другима, а пре свега, са ЕУ", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да је утисак представника ОЕБС-а који су после догађаја у Куманову разговарали са представницима власти, опозиције, невладиних организација и страних амбасада у Скопљу да "нема политичке воље да се отвори дијалог који је неопходан да би се превазишла криза и да се уместо дијалога у оквиру институција наставља суочавање на улицама".

У обраћању шефовима мисија ОЕБС из региона Дачић је оценио да је присуство ОЕБС у југоисточној Европи одиграло значајну улогу у пост-конфликтном процесу транзиције, али да је упркос видном напретку и даље је присутан низ изазова које треба решавати.

"Регион је значајно напредовао на путу европских интеграција. Иако се изазови који су данас пред нама разликују од оних из периода када је ОЕБС успостављао своје присуство на терену, верујем да ОЕБС, промовишући широк спектар реформи у области људских права, владавине права и демократизације, и даље доприноси процесима који су кључни за евроинтеграцију Западног Балкана, што је главни приоритет наших земаља, укључујући, наравно, и Србију", казао је Дачић.

Србија као председавајућа ОЕБС-у, према Дачићевим речима, у свим својим активностима настоји да нагласи значај региона за европску стабилност и безбедност а стварање позитивне агенде за јачање регионалне сарадње и унапређење процеса помирења је управо један од њених кључних приоритета.

Као важан предуслов за помирење у региону Дачић је навео и одрживи повратак и реинтеграцију расељених чему, како је додао, ОЕБС значајно доприноси преко својих мисија на терену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару