САД одобриле продају оружја Израелу

Стејт департмент САД одобрио је продају оружја Израелу у вредности од око 1,9 милијарди долара, у настојању да одагна забринутост јеврејске државе због нуклеарних преговора са Ираном и обећаног наоружавања земаља Залива, јављају израелски медији.

Израел ће се снабдети, између осталог, разарачима бункера, са 3.000 "хелфајер" ракета за борбене хеликоптере, ласером и ГПС-ом навођеним бомбама, преноси Танјуг.

Потребно је још одобрење Конгреса и ако га буде у Израел ће стићи пакет који укључује 50 БЛУ-113 "супер пенетратора" и 700 БЛУ-109 "пенетратора" ракета разарача бункера.

У саопштењу Департмана за одбрану наводи се да су "САД посвећене безбедности Израела и витално је за националне интересе САД да помажу Израелу да развије и одржава јаку и спремну способност за самоодбрану".

Стејт департмент додаје да "Израел, који већ има ту муницију, у свом инвентару, неће имати тешкоћа да апсорбује додатну муницију у своје оружане снаге" и да "предложена продаја те муниције неће изменити основну војну равнотежу у региону".

САД су суспендовале продају ракета типа ваздух - земља Израелу током прошлогодишњег рата у Појасу Газе, што је био одраз неслагања са израелском војном кампањом, подсећају израелски медији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи