Меркел: Источно партнерство није инструмент проширења ЕУ

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је, у обраћању посланицима немачког парламента, да заједнички пројекат ЕУ са бившим совјетским државама Источно партнерство није инструмент проширења ЕУ.

Ангела Меркл је, уочи самита ЕУ са шест бивших совјетских држава у Риги, рекла да не треба подстицати очекивања која није могуће испунити, преноси Танјуг.

"Зато не смемо подстицати лажна очекивања која касније нећемо моћи да испунимо", подвукла је Меркелова.

Меркелова је у владиној декларацији пред самит Европске уније у Риги, нагласила да за сада нема повратка Русије у Групу осам и упозорила да Москва својим поступцима делује против заједничких вредности и да се земља мора изјаснити за поштовање основних вредности међународног права.

Истовремено захтева од Украјине и Грузије даље реформе и као важно поље за реформе навела борбу против корупције и јачање правног и привредног система.

Немачка канцеларка је јасно одбила могућност да би Украјина за сада могла да се нада чланству у ЕУ, па чак ни визним олакшицама.

"Украјина сада мора све предвиђене услове да испуни и да се приближи стандардима ЕУ", указала је Меркелова.

Понавља да се у Европи 21. века не размишља о сферама утицаја и да то важи и за случај Украјине, која ће, како истичу немачки медији, бити тема и самита у Риги, али и сусрета шефова држава или влада Г7, који ће се одржати у јуну у баварском дворцу Елмау.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи