Суспендована забрана вожње Палестинаца са Израелцима

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху и министар одбране Моше Јалон одлучили су данас, истог дана када је ступила на снагу, да суспендују забрану вожње Палестинцима у истим аутобусима с Израелцима на Западној обали.

Према тромесечном пилот пројекту, било је предвиђено да се палестински радници на повратку са свакодневног посла у Израелу врате преко истих прелаза на Западној обали преко којих су ушли, али да се не возе у аутобусима у којима се возе Израелци, преноси Танјуг.

Израелски медији наводе да је забрана суспендована због многобројних критика.

Пре укидања забране лидер опозиционе Ционистичке уније Исак Херцог изјавио је да је одвајање Палестинаца и Јевреја у јавним аутобусима "понижавање и мрља на држави и њеним грађанима".

Херцог је на Фејсбуку нагласио да ће та забрана подстаћи пламенове мржње против Израела широм света.

"То је још једна грешка премијера који се повиновао још једној јадној одлуци која нема везе с безбедношћу земље", додао је Херцог, истакавши да ће такви кораци нанети непотребну штету имиџу Израела у осетљиво време и да би их требало избегавати.

План су критиковали и други опозициони политичари.

"Бављење безбедносним изазовима је тешко али такво одвајање Јевреја и Арапа је кршење свих међународних моралних норми и имаће тешке последице по Израел", рекла је чланица Кнесета Шели Јахимович из Ционистичке уније левог центра.

Лидер левичарског Мереца Зехава Галон истакла је да је министар одбране прихватио меру коју су тражили јеврејски насељеници на окупираним палестиснким територијама, жалећи се да има пуно Палестинаца у аутобусима.

"Етничко одвајање у аутобусима је неприхватљиво за демократску земљу" рекла је Галон и објаснила да тако изгледа апартхејд.

Меру су међутим поздравили чланови тврдолинијашких партија попут Јеврејског дома.

Израелски медији су пре укидања забране навели да би се због нове мере повратак палестинских радника кући могао продужити чак за два сата и да су организације за људска права најавиле жалбу против нових правила Високом суду правде.

Стотине Палестинца путује сваки дан са окупиране Западне обале у Израел на посао, углавном у грађевинарству, а користе путне дозволе сваки пут да би ушли у ту земљу.

Израелски насељеници на Западној обали су годинама апеловали да се Палестинцима забрани коришћење јавног транспорта тамо, тврдећи да њихово присуство представља безбедносни ризик.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи