Пјоногјанг повукао позив за посету Бан Кимуну

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун изјавио је да му је Северна Кореја отказала позив да посети индустријску зону Кесонг, последњу крупну тачку њене сарадње са Јужном Корејом.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун је првобитно за четвртак најавио посету Кесонгу који је готово на тешко утврђеној граници између двају Кореја, преноси Бета.

Намера му је била да помогне унапређивању веза две земље које заједнички управљају том индустријском зоном, а чији су затегнути односи последњих седмица погоршани.

Да је отишао, Бан би био први шеф УН који је посетио зону Кесонг, отворену 2004. године и први шеф УН који је посетио Северну Кореју још од 1993. године, када је тамо био Бутрос Бутрос Гали.

Бан Кимун је на једном скупу у Сеулу рекао да му Северна Кореја није објаснила зашто је отказала његов долазак.

Аналитичари процењују да Банов долазак не би донео некакав крупан помак у односима две Кореје, а неки кажу и да је Пјонгјанг отказао позив у последњи час јер није било извесно да ће извући опипљивију корист из посете.

"Ова одлука Пјонгјанга је за дубоко жаљење", рекао је Бан, додавши да неће штедети труда да подстакне Северну Кореју да заједно с међународном заједницом ради на изградњи мира и стабилности на Корејском полустрву и шире.

Односи две Кореје су затегнути због тога што Север тестира балистичке пројектила и друга оружја, што југ сматра провокацијом.

Северна Кореја понекад позива политичаре високог профила, као што је бивши амерички председник Джими Картер, да дођу у посету, очекујући њихово посредовање у њеним споровима с другим земљама.

Северна Кореја је критикована због кршења људских права и развијање нуклеарног оружја које би могло да досегне и континентални део територије САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи