Држављанин Србије покушао да купи бубрег од мигранта

Србин, вођа криминалне групе у Шпанији, ухапшен је у тој земљи кад је покушао да од сиромашног мигранта купи бубрег за 6.000 евра претећи да ће га убити ако не прихвати договор, саопштила је шпанска полиција.

Србин који је вођа клана базираног око плажа у близини Тарагоне, на североистоку Шпаније, желео је орган за свог одраслог сина који има оштећење бубрега, наводи АФП, преноси Танјуг.

План је откривен током истраге овог српског клана који се бавио провалама у Шпанији и Немачкој, рекао је шеф шпанске полиције Ињасио Козидо на конференцији за новинаре.

Током истраге полицајци су открили да су чланови банде наговорили средовечног мароканског мигранта без личних докумената да им да бубрег.

За време медицинског тестирања, мигрант се предомислио, па су га чланови банде заробили и тукли, рекао је Козидо.

Мароканац је на крају пристао да се подвргне операцији пошто су му претили убиством.

Шпанска полиција је због овог случаја ухапсила вођу групе и његовог сина, као и још троје људи, под оптужбом за трговину органима.

У вези са провалама, ухапшено је још 48 људи оптужених да су ангажовали децу да упадају у куће богатих људи и краду накит и новац.

У Шпанији је у марту 14 европских земаља потписало први међународни споразум о борби против трговине органима.

Трговина органима сваке године доноси 1,2 милијарде долара нелегалног профита широм света, показују подаци Савета Европе.

Светска здравствена организација процењује да се на светском црном тржишту сваке године изврши око 10.000 трансплантација.

Данашње хапшење је тек други пријављени случај покушаја трговине органима последњих година у Шпанији.

Власти су, међутим, овај случај веома озбиљно схватиле, јер се Шпанија поноси тиме да врши већи број трансплантација од било које друге земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару