Пад Рамадија, 500 мртвих и 8.000 избеглих

Процењује се да је око 500 људи, међу којима има и цивила и ирачких војника, погинуло током протеклих неколико дана док су се водиле жестоке борбе за контролу над градом Рамадијем, који је синоћ пао у руке Исламске државе.

Портпарол гувернера ирачке провинције Анбар Муханах Хајмур рекао је Рамади напустило око 8.000 људи, преноси Танјуг.

Због жестоких борби током априла, Рамади и околна села напустило је чак 114.000 од укупно пола милиона грађана, пренела је агенција АФП.

Локални званичници тврде да су џихадисти Исламске државе у Рамадију извршили масовно убиство ирачких војника и цивила.

Исламска држава (ИС) је јуче преузела Рамади, престоницу ирачке провинције Анбар, натеравши на повлачење званичне ирачке снаге, упркос томе што су америчке снаге истовремено вршиле ваздушне ударе на положаје џихадиста.

Пентагон не потврђује пад Рамадија 

Министарство одбране САД саопштило је да су припадници Исламске државе стекли предност у борбама у ирачком граду Рамадију, али да ће у случају пада тог града америчка коалиција подржати ирачке снаге "да га касније преузму".

Не потврђујући саопштење Исламске државе да је преузела потпуну контролу Рамадијем, Пентагон је изгледа оставио могућност да је влади у Багдаду нанет велики губитак, пренео је Ројтерс.

"За Рамади се воде борбе још од лета, а ИС сада има предност", рекла је представница Пентагона Елиза Смит.

Према њеним речима, пад Рамадија не би значио да се укупна ирачка војна кампања окреће у корист ИС, истакавши да би то дало велики пропагандни подстицај за ИС.

"То значи да ће коалиција подржати ирачке снаге да га касније преузму под своју контролу", рекла је Смит додајући да ће САД наставити са војом ваздушном подршком и саветима.

ИС је објавила преко интернета да је после крвавог напада преузела контролу над целим Рамадијем, након заузимања командног центра ирачке војске за провинцију Анбар у том граду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару