Тројица судија убијена у Египту

Неколико сати пошто је бивши египатски председник Мухамед Мурси осуђен на смрт у Египту су убијенма тројица судија. Председник Абдел-Фатах ел Сиси наредио додатну заштиту онима који раде у правосуђу.

Само два сата пошто је суд у Каиру јуче осудио Мурсија и још десетине чланова његовог Муслиманског братства на смртне казне, због масовног бекства из затвора 2011. године, група наоружаних људи је у граду Ел Ариш пуцала на возило у којем се налазила група судија, преноси Бета. 

Повредама су подлегли шофер и тројица судија, а у нападу су рањена још тројица судија.

Иако за сада нико није преузео одговорност за напад, стучњаци верују да су одговорни припадници групе Ансар Баит ел Макдис, која се недавно обавезала према Исламској држави.

Јучерашњи напад појачао је страховања да ће судије бити нове мете милитантних група у Египту, које су до сада углавном нападале припаднике војске и полиције.

Мухамед Мурси јуче је осуђен на смрт због масовног бекства из затвора 2011. године, у којем је осим њега, побегло још 105 људи.

Због бекства из затвора на смрт је, углавном у одсуству, осуђено и осталих 105 бегунаца, међу њима и врховни вођа Муслиманског братства Мухамед Бади.

Своје мишљење о изреченим казнама треба да 2. јуна каже Велики муфтија Египта, али оно није обавезујуће.

Мурси је пре три недеље био осуђен на 20 година затвора, због насиља током протеста у Каиру, у време када је био шеф државе.

Сједињене Америчке Државе изразиле су велику забринутост након смртне казне изречене Мурсију.

"Ми смо доследно говорили да смо против праксе масовних суђење и пресуда које се спроводе на начин који није у складу са међународним обавезама Египта и владавине права", изјавио је неименовани званичник Стејт департмента.

Мухамед Мурси је био исламистички и први демократски изабран председник у Египту, а са власти је сврнут 2013. године. Наследио га је Абдел Фатах ел Сиси.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару