Јемен, борбе уочи мировних преговора

Најмање 10 људи је убијено у борбама у Таизу, трећем јеменском граду по величини на обали Црвеног мора, уочи мировних преговора у саудијској претоници, саопштили су медицински извори.

Упркос петодневном хуманитарном примирју које је почело у уторак да би се дистрибуирала хуманитарна помоћ милионима због несташице хране, горива и медицинских потребштина, током ноћи су били сукоби између Хута и милиције у Таизу.

Борбе су такође вођене синоћ у граду Далеа, али, за сада, нема извештаја о евентуалним жртвама, преноси Танјуг.

Саудијска Арабија командује арапском коалицијом коју подржава Запад, уперене су против снага Хута које имају подршку Ирана и бораца лојалних бившем јеменском председнику Али Абдулах Салеху, а у циљу подршке председнику Абд-Рабу Мансоур Хадију, наводи агенција Ројтерс.

За сутра је најављена конференција у саудијској престоници Ријаду, између сукобљених политичких ривала коју је заказао председник Хади пошто је окончано примирје.

Конференцији неће присуствовати Хути и бораци лојални Салеху, што значи да једна страна у сукобима неће бити заступљена у мировним преговорима, мада су неки припадници Салехове партије Генерални народни конгрес (ГПЦ) најавили своје присуство после пребега и обећане лојалности Хадијевој влади.

Истовремено исти чланови ГПЦ издали су саопштење, уочи конференције у понедељак, у коме се од Салеха тражи да поднесе оставку на место председника Конгреса.

У јеменском сукобу убијено је више од 1.400 људи, од којих многи су цивили, почев од 19. марта, саопштио је УН и додаје да, у тој земљи, око 25 милиона људи трпи несташице хране, воде, лекова и електричне енергије, као резултат блокаде арапске коалиције, под командом Саудијске Арабије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару