Читај ми!

Терористички напад у Даласу, убијени нападачи

Тексашка полиција убила је двојицу нападача који су из возила пуцали на радника обезбеђења испред конгресног центра у Даласу, где се одржавала такмичарска изложба карикатура пророка Мухамеда. Исламска држава преузела је одговорност за напад.

Нападачи су пуцали на ненаоружаног радника обезбеђења испред Центра "Кертис Колвел" у Гарланду, предграђу Даласа, десет минута пре почетка изложбе.

Већина гостију је током полицијске акције била у галерији где се одржавала изложба карикатура пророка Мухамеда и нису били свесни шта се догађа, док се полиција није појавила и наложила им да остану у затвореном простору због пуцњаве, преноси Танјуг.

Полиција је навела да су се двојица наоружаних мушкараца довезла аутомобилом до улаза, платила улазницу за изложбу која се ближила крају и запуцала на припадника обезбеђења.

Радник обезбеђења Брус Џојнер погођен је у чланак. Указана му је помоћ у локалној болници и потом је отпуштен на кућно лечење.

Полицајци који су помагали у обезбеђивању изложбе, запуцали су на нападаче. Размена ватре трајала је петнаестак секунди.

"Први нападач је убијен одмах. Други је рањен, али је тада посегнуо за својим ранцем, па је поново упуцан и усмрћен", рекао је градоначелник Гарланда Даглас Атас, преноси Си-Ен-Ен.  

Полиција је претражила возило нападача, јер се сумњало да је планиран и бомбашки напад.

Обавештајна група СИТЕ објавила је да је одговорност за овај напад преузела Исламска држава.

Наводе да је припадник ИС Британац Јунаид Хушаин на Твитер налогу преузео одговорност за напад у Даласу.

Двојица наоружаних нападача били су цимери из Аризоне, а један од њих је био осумњичени џихадиста, пренели су амерички медији. Према листу Лос Ађелес тајмс, њих двојица су делили апартман у граду Фениксу. Телевизија Си-Ен-Ен је емитовала репортажу у којој су агенти ФБИ дошли на ту адресу.

Претпоставаља се, међутим, да су мотиви слични као и они нападача на редакцију сатиричног магазина Шарли ебдо у Паризу, у јануару ове године, или на организаторе дебате о исламу у Копенхагену у фебруару.

Амерички председник Барак Обама каже, поводом пуцњаве у Даласу, да ниједан акт изражавања не оправдава насиље.  

Изложбу је организовала Памела Гелер, председница организације Америчка иницијатива за одбрану слободе.

Њена организација спонзорисала је антиисламску рекламну кампању широм САД. Ова изложба је, према њеним речима, био догађај за промоцију слободе изражавања, а награда за најбоље уметничко дело или карикатуру пророка Мухамеда била је 10.000 долара.

Присталице Америчке иницијативе за одбрану слободе наводе да је сврха изложбе била заштита слободе говора у САД, за коју кажу да је угрожена услед насилних претњи радикалних група људима који цртају пророка Мухамеда.

"Ово није антимуслиманска манифестација ни изложба мржње, нити ишта слично и апсурдно је чак и размишљати у том правцу", рекао је следбеник те групе и активиста Том Тренто.

АФДИ зна да догађаји које организује могу да изазову насилан одговор те зато припрема значајно безбедносно присуство на таквим скуповима, наводи француска агенција.

Гелерова је за америчке медије изјавила да је изабрала Гaрланд за одржавање изложбе и дебате, јер је то било место где су амерички муслимански лидери одржали конференцију о борби против исламофобије, после напада на редакцију француског магазина Шарли ебдо.

Догађају је присуствовао и холандски десничар Герт Вилдерс, који је у писаној изјави АФП-у истакао да је "шокиран" оним што се догодило и додао да је то "напад на слободу".

Историја провокативних изјава о исламу

Слогани које је АФДИ пропагирала по градовима широм САД протеклих година изазвали су гнев, а један амерички посланик је позвао на бојкот јавног превоза у Вашингтону након што је та група 2012. платила рекламу којом осуђује "дивљаке" у муслиманским земљама, наводи АФП.

У једној од реклама које је АФДИ објавила у Вашингтону прошле године, а која је изазвала критике Америчке исламске групе, каже се да две трећине укупне америчке помоћи одлази у исламске земље те да расизам треба зауставити и окончати сву помоћ тим земљама.

У Сан Франциску и Њујорку, пак, могле су се видети рекламе са следећим натписима: "У сваком рату између цивилизованих људи и дивљака, подржите цивилизоване. Подржите Израел. Победите џихад".

Упркос критикама, лидерка АФДИ Памела Гелер каже да њена група не осуђује све муслимане, већ само оне који учествују у насиљу.

"У рекламама се помиње џихад. Од људи се тражи да се супротставе онима који изводе џихадистичке нападе на недужне грађане и који славе те нападаче као хероје", објашњава Гелер.

Гелер је раније описивала свој циљ као заустављање "исламизације САД" и окончање "харања исламског супермачизма".

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару