Читај ми!

Хан: Ситуација на Балкану крхка, али се консолидује

Европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан оценио је да је ситуација на простору бивше Југославије и даље крхка, али да се све више консолидује, као и да се улази у период у којем се помирење чини могућим.

Европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан је у интервјуу за бечки дневник Стандард рекао да је ситуација на Балкану и даље крхка, али да се улази у период у којем се помирење чини могућим, одговарајући на питање каква је општа ситуација након пријема Хрватске у ЕУ у другим земљама бивше Југославије и да ли након година ратова међунационални конфликти могу бити препрека за пријем Србије, преноси Танјуг.

"Наш прилаз је да кроз конкретне пројекте подржимо то помирење и да не дозволимо да буду само теоретска конференцијска вежба. При том се ради о пројектима из области саобраћаја и енергије. Такође су и истраживање и универзитетско образовање корисни за прекограничну сарадњу и могу бити допринос помирењу", уверен је Хан.

По питању проширења, Хан подсећа да постоји јасна изјава председника Европске комисије Жан Клод Јункера према којој у овом мандату неће бити проширења.

"То је изазвало одређене иритације, али је само технички опис реалног стања. На Балкану, на пример, у међувремену у готово свим земљама кандидатима постоји добро законодавство за борбу против корупције, али не ради се само о усвајању закона, већ морају бити и одрживи примењени, а за то је потребно време", сматра комесар из Аустрије.

С тим у вези је подсетио да је прошле недеље у Бриселу одржан састанак премијера свих земаља западног Балкана и да је постигнут договор о укључењу саобраћајне мреже тих земаља у трансевропску мрежу.

"То не доприноси само да се преброде даљине, већ и савладавању конфликата", нагласио је Хан.

Истовремено сматра да ЕУ мора да помаже својим суседима, јер је Унија, свеукупно гледано један успешан пројекат.

"Још никада у Европи није било тако дуго мира. То је сигурно омогућено сарадњом ЕУ. Тамо где је ЕУ је мир и због тога је Унија, и поред својих често критикованих, меких моћи, веома атрактивна", објаснио је Хан заложивши се за помоћ јужним суседним земљама одакле долазе избеглице.

Према његовим речима, важно је тамо подстаћи стабилизацију државног ауторитета, а даљи корак би био међурегионална сарадња. Основна европска идеја је да се кроз економску сарадњу створи ситуација у којој се може искључити могућност избијања конфликата.

Када је реч о Украјини Хан је рекао да је ЕУ повукла поуке из својих грешака и да мора својим суседима јасно да стави до знања да не смеју "превише натезати" своје политичке могућности.

Европски комесар за суседство и проширење Јоханес Хан је рекао и да треба имати у виду да се, када је реч о веома оштрим реакцијама Анкаре, у јуну одржавају избори.

"У појединим деловима земље и код одређених делова становништва то је можда популарно, али оно што ме забрањава су дугорочне последице. Тиме се сеје семе антиевропског и антизападног става што, из данашњег угла, чини веома тешким могуће чланство", поручио је Хан.

Недавно је и аустријски парламент усвојио изјаву шефова посланичких клубова свих шест парламентарних странака о геноциду над Јерменима, након чега је Турска повукла свог амбасадора на консултације и запретила захлађењем односа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару