Читај ми!

Салман Ружди подржао награду за "Шарли ебдо"

Књижевник Салман Ружди подржао је одлуку америчког ПЕН центра да једну од својих награда дају сатиричном листу "Шарли ебдо" који је почетком године био мета терористичког напада. Шесторо писаца који су најавили да ће у знак протеста прескочити свечаност Ружди је назвао кукавицама.

Салман Ружди је навео да је ПЕН Центар урадио праву ствар што ће одати пошту карикатуристима листа који су убијени у јануару, преноси Танјуг.

"Уметници Шарли ебдоа су хладнокрвно погубљени јер су цртали сатиричне карикатуре што је потпуно легитимна активност. ПЕН има сва права да ода пошту њиховој жртви и осуди њихово убиство", навео је Ружди коме су претили смрћу због књиге "Сатански стихови".

Мајкл Ондатје, Питер Кери и још четворо других писаца обавестило је ПЕН Центар да неће присуствовати на њиховој гала вечери 5. маја када ће "Шарли ебдо" добити награду за слободу изражавања. Као разлог, навели су увредљиве карикатуре муслимана.

"Ужасан злочин је почињен али да ли је то питање слободе говора нешто о чему ПЕН Америка има порава да буде самоправедна", рекао је Кери Њујорк тајмсу.

"Све то компликује што је ПЕН наизглед слеп на културну ароганцију Француске која не признаје своју моралну обавезу према великом и обесправљеном делу своје популације", додао је он.

Двоструки добитник Букерове награде, Кери рекао је да награда коју ПЕН додељује француском сатиричном листу превазилази улогу ове организације у заштити писаца од репресија режима.

Некадашња председника ПЕН-а Франсин Проуз на свом Фејсбуку написала је да је обесхрабрена потезом обично разумног Руждија да их назове сапутницима који подржавају исламистички џихадизам.

"Надам се да ће публици на гала вечери у ПЕН-у бити показане и оне сирове и расистичке карикатуре које је Шарли ебдо објавио, тако да знају чему аплаудирају и одају пошту", додала је она.

Ружди је бивши председник ПЕН центра, књижевне и организације за заштиту људских права.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару