Читај ми!

Путин и Оланд: Или "мистрал" или паре

Руски и француски председници Владимир Путин и Франсоа Оланд сагласили су се о томе да Француска Русији треба или да испоручи носаче хеликоптера "мистрал" или да врати плаћену новчану аконтацију за њих.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је, одговарајући на питање да ли су Путин и Оланд разговарали о томе када би могао да се реши спор око испоруке бродова, рекао да тачни датуми нису објављени, јавља Танјуг.

Песков је потврдио да се то питање разматра у складу са оним што је француски председник најавио за време прес-конференције у Паризу 22. априла.

"У ствари, став је потврђен. Позиција је врло једноставна, или роба или да се врати унапред плаћени износ. Потврђено је да обе стране деле такав став", истакао је Песков.

Уговор о испоруци бродова вредан је 1,2 милијарде долара.

Русија је у јануару тражила званично објашњење од Француске зашто није испоручила први од два брода "мистрал", за који је Русија унапред платила, уз образложење да јој треба писано објашњење да зна да ли да иде на суд или да одобри продужење рока за испоруку.

Француска је у новембру 2014. године званично саопштила да ће до даљег каснити са испоруком првог брода, који је Русији требало да преда прошле јесени.

Француски министар одбране Жан Ив ле Беријан упозорио је 1. јануара да ће та земља испоручити два ратна брода "само уколико Русија повуче конкретне потезе ка трајном миру у Украјини".

Он је 16. фебруара рекао да Француска још не разматра испоруку бродова, иако је претходне недеље договорен прекид ватре на истоку Украјине.

Ле Бријан је, како преноси Франс прес, подсетио на изјаву француског председника на самиту ЕУ у Бриселу, 12. фебруара, да не треба испоручивати носаче хеликоптера, јер прекид ватре још није почео и постоји много ризика, између осталог и по безбедност у Европи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару