Немачка није упозорила авио-компаније на опасности у Украјини

Само два дана пре обарања малезијског авиона МХ-17 са 298 људи изнад Источне Украјине, немачка Влада је била информисана о повећаној опасности лета изнад тог региона, али та информација није даље прослеђена немачким компанијама, јављају немачки медији.

Немачки медији извештавају да је немачка Влада имала информације о опасности летења изнад Украјине, али да су, ипак, три "Луфтханзина" авиона летела том рутом и да је само случајност да ти авиони нису погођени, преноси Танјуг.

Позивајући се на поверљиве извештаје немачког Министарства иностраних послова, медији преносе да су 17. јула и три авиона "Луфтханзе" летела изнад тог подручја, а један од њих само 20 минута пре малезијског МХ-17.

Медији јављају да су у једном извештају, неколико дана пре рушења малезијског авиона, дипломате Министарства иностраних послова означиле ситуацију у Источној Украјини као забрињавајућу, а као разлог за ту оцену, наведено је обарање војног авиона "Антонов" на висини од више од 6.000 метара.

То је, како се каже, представљало један нови квалитет, пошто је обарање једног авиона на тој висини за војне експерте јасан знак да се, такође, и циљеви на још већим висинама могу погодити, односно, да постоји опасност за цивилне авионе.

Медији наводе да је, уобичајено, да се авио-компаније што је могуће брже информишу о промени сигурносних услова и то се по правилу дешава преко такозваних упозоравајућих "Комуниката" које Министарство за саобраћај даље прослеђује и додају да се, то у овом случају догодило, тек по обарању МХ-17.

"Чињеница је да нама никакве информације од институција нису пре 17. јула представљене", преносе медији изјаву портпарола "Луфтханзе" и једног инсајдера који је рекао да "Луфтханза" сигурно не би више летела преко Источне Украјине, да је савезна влада упозорила компанију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару