Читај ми!

Непал: Више од 4.000 мртвих у земљотресу, 7.500 повређених

Расте број жртава разорног земљотреса у Непалу – најмање 4.010 особа погинуло, а око 7.500 људи повређено. Коначни биланс жртава зависиће од стања у угроженим планинским селима, до којих спасиоци још покушавају да стигну. Послати хеликоптери за спасавање 150 планинара, који су блокирани на Монт Евересту.

Рамешвор Дангал, који руководи акцијом спасавања у Непалу, рекао је да је више од 7.500 људи повређено у земљотресу, преноси Бета. Према званичним подацима, око 90 људи страдало је од земљотреса у Кини и Индији.

Три хеликоптера су послата по 150 планинара коју су у суботу остали блокирани у два кампа на Монт Евересту, када их је лавина од ледених плоча и снега, изазвана земљотресом, одсекла од базног кампа испод, саопштили су званичници.

Планинари, за које се мисли да нису озбиљно повређени, одведени су у базни камп, рекао је шеф туристичког сектора Тулси Гаутан за АФП.

"Послали смо данас три хеликоптера да доведу планинаре из кампова један и два. Кампови су сигурни, али морамо их срушити јер је део трасе оштећен", казао је Гаутам.

Додао је да би почетак сезоне пењања могао бити опозван, због лавине која је захватила базни камп, пошто ју је активирао земљотрес јачине 7,8 јединица Рихтерове скале.

У каскадној лавини је у суботу погинуло 18 алпиниста, а хеликоптери су већ спасили велики број повређених планинара у базном кампу.

На различитим местима на планини у време земљотреса било је више од 800 људи, а многи су дошли на почетак сезоне пењања.

Румунски планинар Алекс Гаван написао је на Твитеру да ће се хеликоптери бити послати на висину изнад 6.000 метара и да сваки може да понесе само два планинара, преноси Ројтерс.

Међу погинулима на Евересту су четири страна држављана.

Руководилац округа Горка, који је био близу епицентра, истиче да је помоћ очајнички потребна.

"Тамо има људи који немају ни храну ни склониште. Добио сам извештај да је 70 одсто кућа порушено", навео је Удав Прашад Тималсина.

Према његовим речима, потврђено је да су у округу погинуле 223 особе, али тај број би могао да се повећа, с обзиром на то да је на хиљаде повређених, преноси АП.

Тималсина тврди да његов округ још није добио довољну помоћ од централне владе, али је портпарол видно исцрпљене војске Јагдиш Покрел рекао да је скоро 100.000 војника укључено у операције спасавања.

"Око 90 одсто војске ради на проналажењу и спасавању људи", навео је Покрел, додајући да су сви напори усмерени на спасавање људских живота.

Непал у рушевинама, без струје и телефона

Десетине хиљада Непалаца спава на улицама, телефонске везе су прекинуте а електричне енергије има само местимично.

Шатори и вода за пиће деле се на око 10 пунктова у Катмандуу, али је пружање помоћи отежано због многих мањих потреса који нису јењавали.

Многи су се окупили око рушевина некадашњих обележја града, попут торња Дарара из 1832. године, одакле су извучена тела десетине погинулих.

Фотографишу остатке торња, али сликају и себе на запрепашћење Непалаца који су дошли из других делова земље да се прикључе спасилачким акцијама.

Друштвена мрежа Фејсбук активирала је безбедносну карактеристику која омогућава корисницима који су се затекли у угроженом подручју да обавесте пријатеље и породицу да су добро.

И компанија "Гугл", чији је један од директора страдао у лавини на Хималајима, активирала је свој систем за лоцирање корисника. 

Многе земље су понудиле материјалну помоћ и послале спасилачке екипе да помогну непалским властима у спасавању.

САД су саопштиле да ће дати десет милиона долара за помоћ у обнови Непала.

Државни секретар САД-а Џон Кери рекао је да је "шокиран потресним сликама" жртава и разарања које су погодиле ту земљу у Хималајима.

Обнова подручја у Непалу погођених разорним земљотресом могла би, према првим проценама, да кошта више од пет милијарди долара.

Главни економиста за азијско-пацифички регион америчке консултантске компаније ИХС Раџив Бисвас изјавио је да Непал има ограничене могућности да из својих ресурса финансира спасилачке напоре и обнову земље.

"Укупни дугорочни трошкови обнове у Непалу, уз коришћење одговарајућих грађевинских стандарда за подручја подложна земљотресима, могу да премаше пет милијарди долара, што је око 20 одсто бруто домаћег производа Непала", изјавио је Бисвас. 

Уницеф упозорава да је после земљотреса неопходна помоћ за скоро милион деце. Агенција Уједињених нација за децу саопштила је да припрема два теретна авиона са 120 тона хуманитарне помоћи који ће бити упућени у Катманду. 

Спасиоци су на терену и страхује се да ће биланс жртава бити већи.

Ово је најгори земљотрес који је погодио Непал у последњих 80 година разоривши и старе делове Катмандуа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару