Коалиција опозиционих странака Њемцова и Наваљног

Две маргинализоване руске опозиционе странке формираће коалицију за локалне и парламентарне изборе.

Странка ПРП-Парнас убијеног Бориса Њемцова и Партија прогреса Алексеја Наваљног, заклетог непријатеља руског председника Владимира Путина, ујединиће снаге за локалне изборе 2015. и за посланичке изборе годину дана касније, преноси Бета.

Странке оптужују Путинов "ауторитарни систем" да је уништио опозицију, привреду и бацио Русију у сукоб с Украјином.

"Убиство Бориса Њемцова 27. фебруара испред Кремља јасно је показало да у Русији не постоји владавина права", наводе странке.

Наваљни и копредседник странке ПРП-Парнас Михаил Касијанов најављују формирање заједничке платформе којом одбацују "лажи, корупцију и агресију".

Коалицију је подржао и бивши олигарх и противник Кремља Михаил Ходорковски, оснивач покрета "Отворена Русија".

"Пошто смо друштвени покрет не можемо да представимо изборне листе, али ћемо подржати листу демократских кандидата", пише Ходорковски на свом сајту.

Просторије тог покрета, који окупља проевропске снаге у Русији, претресене су у четвртак, неколико минута пре годишње ТВ-емисије током које Путин уживо одговара на питања грађана.

По налогу за претрес, полиција је обавештена да покрет припрема да у недељу током опозиционог "Марша незадовољства и достојанства" дели пропаганди материјал "са екстремистичким позивима".

Московска полиција није ништа такво нашла у просторијама "Отворене Русије", али није ни одобрила одржавање тог скупа.

Наваљни и Касијанов очекују долазак и других опозиционих странака.

Лишена било каквог политичког утицаја од доласка Путина на власт пре 15 година, руска опозиција нема заступнике у доњем дому парламента - Државној Думи.

Њемцов, бивши премијер, најважнији је опозиционар убијен од када је Путин на власти.

Опозиција оптужује Кремљ да сноси одређену одговорност за то убиство, али су власти демнатовале било какву умешаност и ухапсиле пет осумнњичених из Чеченије и Ингушетије.

Наваљни, борац против корупције и ватрени противник Кремља, осуђен је крајем децембра на три године затвора условно због преваре.

Наваљни је оптужен да је с братом Олегом проневерио 27 милиона рубаља (546.000 евра) и тиме оштетио француску козметичку фирму "Ив Роше".

Адвокат и популарни блогер, постао је истакнута личност опозиције спровођењем истрага корупције државних званичника и организовањем демонстрација против Путина у Москви 2011. и 2012. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи