Читај ми!

Туск: Ревизија споразума ЕУ немогућа мисија

Председник Европског савета Доналд Туск обећао је да ће помоћи британском премијеру Дејвиду Камерону у преговорима о условима Велике Британије за чланство у Европској унији. Упозорио је, међутим, да је Камеронов захтев за постизање новог договора између Велике Британије и Европе ревизијом споразума ЕУ практично "немогућа мисија".

Туск је од односима Велике Британије и Европске уније говорио у интервјуу за Гардијан и још пет других европских дневних листова, наводи Танјуг.

"Потребан је консензус 28 држава чланица, у Европском парламенту, у 28 националних парламената у процесу ратификације. Мало је рећи да је то Пандорина кутија", објаснио је Туск.

"Спреман сам да помогнем Камерону. Не сумњам да морамо да помогнемо у ограниченом и разумном оквиру. Морамо да помогнемо Дејвиду Камерону јер је очигледно проевропљанин", рекао је кључни политичар ЕУ који ће водити преговоре, додајући да је "скептичан када је реч о промени споразума".

Уколико буде реизабран на општим изборима у мају, Камерон је обећао да ће поново преговарати о британском чланству у Унији, посебно када је реч о оштријој контроли миграција, и да ће одржати референдум о чланству до 2017. године.

Гардијан наводи да Камеронови напади на слободно тржиште рада у оквиру ЕУ и његово преиспитивање миграције из земаља Уније, посебно са истока Европе, чине британску дилему незгодном за Туска, бившег премијера Пољске, земље са највише европских усељеника у Велику Британију.

Британски лист наводи да је Камерону "приватно речено" да Европљани не намеравају да поново разматрају Лисабонски споразум и да највероватније неће имати подршку најснажније фигуре ЕУ - немачке канцеларке Ангеле Меркел.

"Пре свега, требају нам конкретнији детаљи о британским захтевима. Када будемо имали више информација о детаљима, о правним проблемима, одлучићемо да ли је уопште потребна дебата о променама споразума", рекао је Туск.

Тускова изјава представља први јавни коментар "британског питања"од како је преузео функцију председавајућег Европским саветом у децембру прошле године.

"Нема компромиса око санкција Русији"

Туск је у истом интервјуу поручио и да ЕУ не сме правити компромисе са Русијом око санкција које су одговор на ситуацију у Украјини.

Ако се санкције не одрже док Украјина не поврати контролу над својом границом са Русијом, то би могло довести до погоршања односа са САД, рекао је Туск.

"Делимична имплементација би била веома ризична за Украјину. Ако Европа не одржи постојеће санкције то ће бити критичан тренутак у односима Америке и Европе", објаснио је председник Европског савета, пренео је АФП.

"За САД је неприхватљиво да буду укључене у сукоб у Украјини више од Европе", додао је председник Европског савета.

Туск је истакао да не може прихватити аргумент да морамо веровати у добру вољу Русије.

"Када чујем да неко каже да морамо веровати у добру вољу председника (Русије Владимира) Путина или сепаратиста, знам да је то или наивност или лицемерје", рекао је Туск.

Недопустиво избацивање Грчка из еврозоне

Туск је оценио да не постоји могућност да неко свесно тера Грчку из еврозоне и да треба учинити све да се криза у Грчкој не отме контроли и да земља буде принуђена да напусти еврозону, преноси данас пољска штампа.

"Знам да је међу немачким експертима било анализа и гласина али данас сам уверен да не постоји проблем 'грексидента', односно да нема могућности да се свесно тера Грчка из еврозоне. Природно, помало се плашим да се процеси отму контроли што би довело до напуштања еврозоне", рекао је Туск.

Туск је додао да је према оцени неких историчара чак и Први светски рат био плод неспоразума и да Европа мора да учини све да избегне "тако идиотски сценарио као што је 'грексидент'".

Упозорио је да Грчка није само питање статистика и новца већ и геополитчки проблем зато што је Европа незамислива без Грчке и због "ровите" ситуације на Балкану, Молдавији, Либији.

Излазак Грчке из еврозоне како је навео Туск не би имао само финансијске последице већ би могао да започне најдраматичније поделе у историји Европске уније.

"У питању Грчке у игри су и емоције. Можемо да се расправљамо оштро, али морамо да избегнемо понижавање. Ратови и трагедије у европској историји повезани су и са вредностима и емоцијама, а не само са бројевима и интересима", рекао је Туск.

Истакао је да без обзира на промене на власти у Грчкој недопустиво је да се Европа уруши због неких неодговорних изјава у Грчкој и додао да нема расправе око тога да ЕУ мора да помогне Атини.

Туск је грчког премијера Алексиса Ципраса описао као сталожену и љубазну личност. "Он је одговоран у улози лидера али има проблема у свом политичком окружењу", рекао је Доналд Туск. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару