Читај ми!

Путин: Разматрана и приправност нуклеарних снага

Руски председник Владимир Путин каже да је Русија прошле године била спремна за неповољан развој догађаја на Криму и на превођење у приправност нуклеарних снага, али да је руководство земље полазило од тога да се то неће десити, пренеле су руске агенције. Крим данас обележава годишњицу проглашења независности.

Интерфакс наводи да је Путин у документарцу "Крим. Пут у Отаџбину" на ТВ Русија 1 рекао да из разговора са западним партнерима није било јасно да се они неће војно мешати у ситуацију, преноси Танјуг.

"Били смо спремни да то учинимо. Разговарао сам са колегама и говорио им да је то наша историјска територија, да тамо живе Руси, да су се нашли у опасности и да им не можемо окренути леђа. Нисмо ми извршили државни преврат, то су урадили националисти и људи екстремних уверења. Ви сте их подржали. Међутим, где се ви налазите? Хиљадама километара далеко? А ми смо овде и то је наша земља! За шта бисте ви хтели тамо да се борите? Не знате? А ми знамо. И на то смо спремни", рекао је Путин.

"То је поштена и отворена позиција. И зато не мислим да је било ко имао жељу да покреће некакав светски конфликт", навео је руски председник, преносе РИА Новости.

Путин је подвукао да је, без обзира на сву сложеност и драматичност ситуације, "хладни рат" завршен и да нису потребне међународне кризе сличне "Карипској", тим пре што стање није захтевало такве акције, и то би противречило интересима земље.

"Што се тиче наших снага нуклеарног одвраћања, оне су и тако увек у стању пуне борбене готовости", рекао је Путин.

Путин је, такође, рекао да је Русија свесно инсталирала системе "бастион" на Криму како би били видљиви из космоса.

"'Бастион' је одбрамбени систем, који штити обалу, територију. Њиме се не напада, али је то ефикасно, модерно, високопрецизно оружје. За сада такво оружје нема нико. То је, судећи по свему, најефикаснији обалски систем у свету до данас. Да, у једном тренутку смо, да би било јасно да је Крим поуздано заштићен, пребацили обалске системе 'бастион'", рекао је председник Русије.

Према Путиновим речима, Русија је имала информацију да су "радикално настројене украјинске власти" биле спремне да "изврше масовне терористичке акте на Криму" са великим бројем људских жртава, а на Криму је био висок степен милитаризације, са великим бројем система С-300 и другог тешког оружја и оклопне технике украјинске армије.

"Направили смо од Крима тврђаву. И са мора и са копна", додао је председник Русије.

Путин је рекао и да је Запад на све могуће начине покушавао да не допусти присаједињење Крима Русији после одржаног референдума, а за санкције нагласио да је потребно да се уводе онима "који изводе државне преврате и који им помажу".

"Ми смо радили у интересу руског становништва и целе земље. Није уопште допустиво продавати то за новац, за некакву повољност, за могућност неких уговора или банкарских трансакција... То не значи да ми не треба да уважавамо међународно право и интересе наших партнера. Али значи да и сви наши партнери треба да уважавају Русију и њене интересе", рекао је Путин.

Одговарајући на питање да ли би поступио исто када би се поновила прошлогодишња ситуација, председник Русије је рекао: "Па, наравно!", преносе РИА Новости.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару