Откривен споменик Гандију у Лондону

Споменик лидеру покрета за независност Индије Махатми Гандију откривен у Лондону, на месту где се углавном налазе споменици славних личности које су служиле Британском царству.

Бронзани кип Гандија, који се залагао за ослобођење од британских колонизатора, уздиже се на Тргу парламента, где се, како наводи Ројтерс, налази и споменик Винстона Черчила, противника независности Индије, преноси Танјуг.

Черчил, који је презирао Гандија и његове методе, изјавио је 1931. године да је "мучно видети Гандија, правника који се сада представља као факир, како шета полуго испред Велике палате у Индији".

Међутим, скоро седам деценија пошто је Индија 1947. године стекла независност од Велике Британије, првенствено захваљујући Гандијевој мирној кампањи грађанске непослушности, две земље имају веома снажне односе и настављају да унапређују економску сарадњу.

Споменик у Лондону, висок 2,7 метара, открио је индијски министар финансија Арун Џајтлеј, у присуству британског премијера Дејвида Камерона, поводом обележавања стоте годишњице Гандијевог повратка у Индију из Јужне Африке.

"Ово је обележје важног историјског тренутка када прослављамо снажне везе између наше две земље", рекао је Џантлеј.

"Индија и Велика Британија деле исте вредности и ми смо равноправни партнери. Дуготрајно пријатељство је само једна од многих оставштина Гандија", додао је индијски министар.

Камерон је изјавио да је споменик доказ посебног пријатељства између најстарије демократије на свету - Британије, и оне најмногољудније - Индије.

"Ова статуа је величанствена почаст једној од најистакнутијих личности у историји светске политике", рекао је британски премијер и напоменуо да су многа од Гандијевих учења и данас једнако вредна као и у његово време.

На церемонији су се обратили и индијска филмска звезда Амитаб Бачан и Гандијев унук Шри Гопалкришна Ганди.

Аутор споменика је британски скулптор Филип Џексон, а кип је инспирисан фотографијом Гандија који стоји испред кабинета британског премијера 1931. године.

Одбор који је прикупљао новац за израду статуе одлучио је да Гандијев кип буде нижи од осталих на тргу пошто је Ганди сматрао себе човеком из народа.

Гандијев споменик налази се између кипова бившег америчког председника Абрахама Линколна и јужноафричког председника Нелсона Манделе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару