Читај ми!

Како су пропали преговори Исланда са ЕУ

Исланд је одустао од кандидатуре за чланство у Европској унији, у складу са обећањима које је нова влада евроскептика дала пре две године. Из Брисела поручују да ће врата Уније за ту земљу остати отворена.

Интереси Исланда боље су остварени изван Европске уније, образложио је одлуку владе на свом интернет сајту министар спољних послова Гунар Брагји Свејнсон.

Рејкјавик жели да задржи блиске везе и сарадњу са Европском унијом, али чланство више не жели. Када је 2013. на власт дошла евроскептична коалиција Прогресивне партије и Независности, обећала је да ће прекинути процес европских интеграција и суспендовала преговоре с Бриселом.

Брисел поручује да ће наставити да гради партнерске односе са Исландом.

"То је суверена одлука Исланда. Када су били у тешкој ситуацији, желели су да уђу у ЕУ. Сада желе да мало предахну и то је сасвим у реду. Наша врата су отворена и ми настављамо да сарађујемо"; наводи портпарол Европске комисије Маргаритис Схинас.

Исланд је кандидатуру за чланство у ЕУ поднео 2009. године, када је земља била драстично погођена светском економском кризом, а национална валута изгубила скоро половину своје вредности, због чега је чланство у еврозони било атрактивно.

Кључна препрека била је квота за риболов – који је основ исландске привреде, иако то питање никада није било део званичних преговора о приступању. Истраживања јавног мњења показују све већи отпор Исланђана према чланству у Европској унији. Ипак, има и супротних мишљења.

"Ово је смешно. Шта они мисле, ко су? Кога таква влада заступа? Ако влада овом одлуком прекине преговоре са Европском унијом, не питајући парламент – то није ништа мање него напад на представничку парламетарну демократију", каже Гвидминдир Стејнгримсон из опозиционе странке "Светла будућност".

Острвска земља на крајњем северу Европе део је шенгенског простора и има уговор о слободној трговини са Европском унијом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару